Uskoro izgradnja vangradske dionice Glavne gradske magistrale u Zenici

0
48

glavna-gradska-magistrala1Zenica – Na kompletnom projektu izgradnje Glavne gradske magistrale (GGM) Zenica do sada je urađena gradska dionica u dužini od 3.250 metara, odnosno urađeno je i realizovano 85,70 posto od ukupne ugovorene vrijednosti radova, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba direktor Izvršne agencije za izgradnju GGM-a Mirsad Heleg.

Objasnio je da je kompletna izgradnja GGM-a podijeljena u tri faze.

“Prva faza obuhvata dionicu od kružne rasrsnice Bojin vir do mostova M1 i M2 nad rijekom Kočevom ukupne dužine 1.350 metara. Druga faza obuhvata dionicu od mostova M1 i M2 do kružne raskrsnice Ekspres restoran, ukupne dužine oko 930 metara, dok treća faza izgradnje čini dionicu neposredno iza kružne raskrsnice Ekspres restoran pa do novoprojektovane kružne raskrsnice na raskrsnici Blatuša-Stacionar sa ukupnom dužinom od 1.070 metara”, precizirao je Heleg.

Odluka da se projekat izgradnje Glavne gradske magistrale radi u tri faze donesen je radi lakše koordinacije tokom izvođenja radova, usklađivanja svih instalacionih sistema, posebno s obzirom na izgradnju novih infrastrukturnih sistema, te tehnologije izvođenja GGM-a.

Heleg je dodao da se kompletno građenje izvodi bez obustave saobraćaja.

Treća faza

Direktor Izvršne agencije za izgradnju GGM-a spomenuo je da je treća faza izgradnje GGM-a Zenica već počela jer je početak izgradnje te dionice od poprečnog profila koji se nalazi neposredno iza kružne raskrsnice Ekspres restoran na spoju sa Ulicom Aska Borića.

“Za izgradnju treće faze GGM-a nisu planirana posebna novčana sredstva. Ukupna vrijednost građevinskih radova koji trebaju biti realizovani u sklopu treće faze je 6.500.000 KM i ovi radovi ugovoreni su u sklopu ugovora o izvođenju građevinskih radova, potpisanim sa izvođačima radova, Konzorcij Euroasfalt i ostali”, rekao je Heleg.

Naveo je da je od popratnih radova predviđena zamjena podzemnih instalacija (vodovod, fekalna kanalizacija, oborinska kanalizacija, javna rasvjeta, zamjena elektroinstalacija i instalacija telekoma), te uklapanje svih pomoćnih i veznih saobraćajnica i saobraćajnih priključaka.

Podsjetio je da je projektant Glavne gradske magistrale u Zenici Društvo za projektovanje i inžinjering “Invest-projekt” d.o.o. Zenica, odnosno glavni i odgovorni projektant je Semir Mutapčić, dok je izvođač radova Konzorcij koji čine “Euro-asfalt” d.o.o. Sarajevo kao lider Konzorcija, te “Almy-transport” d.o.o. Zenica, GP “Put” d.d. Sarajevo, “Jata Group” d.d. Srebrenik, “Deling” d.o.o Tuzla i “ŽGP” d.d. Sarajevo.

Uskoro izgradnja vangradske dionice

Heleg je izjavio je da se nastavak izgradnje vangradske dionice na Glavnoj gradskoj magistrali može očekivati uskoro, a na osnovu dogovora sa predstavnicima Kantonalne direkcije za ceste ZDK.

“Oni su izrazili spremnost da, u skladu sa raspoloživim sredstvima, finansiraju izradnju vangradske dionice, koja je, između ostalog, dio regionalne ceste čija izgradnja i održavanje treba se finansirati sredstvima Direkcije za ceste. U sklopu izgradnje saobraćajnice predviđena je zamjena kompletne infrastrukture (kao i na dijelu gradske dionice GGM-a), a ovaj dio poslova trebala bi uraditi gradska preduzeća”, dodao je.

Podcrtao je da je izgradnja mosta preko rijeke Bosne na kraju vangradske dionice GGM-a neposredno ispred naselja Drivuša u pripremi.

“Finansiranje izgradnje mosta preko rijeke Bosne sa priključnim saobraćajnicama na lijevoj i desnoj obale rijeke Bosnu dogovereno je sa predstavnicima JP Autoceste FBiH. Oni su uvidjeli značaj izgradnje GGM-a kao i ulogu koju će GGM dobiti nakon što se veže na koridor V-c i magistralni put M-17, te su preuzeli izgradnju priključnog mosta na kraju vangradske dionice, na ulazu ‘Zenica Jug'”, rekao je Heleg i dodao da se trenutno provode aktivnosti na odabiru izvođača radova.

Tehničke specifikacije GGM-a

Ukupna dužina Glavne gradske magistrale (gradska i vangradska dionica) u Zenici iznosi 7.850 metara, od čega se na gradsku odnosi 3.250, a na vangradsku dionicu 4.480 metara, te veza mosta preko rijeke Bosne na kraju vangradske dionice sa raskrsnicom na magistralnoj cesti M-17 i prema koridoru V-c u dužini od 120 metara.

Na gradskoj dionici projektovane su i grade se četiri saobraćajne trake, svaka širine 3,75 metara, sa dva odvojena kolovoza širine 7,5 metara, odvojeni razdjelnim pojasom širine 1,5 do 4,25 metara, sa obostranim pješačkim stazama, širine od po tri metra.

Na vangradskoj dionici, zbog manjeg saobraćajnog opterećenja, planiran je normalni profil koji se sastoji od dvije saobraćajne trake, odnosno od kolovoza širine 7,5 metara i obostranim pješačkim stazama širine po dva metra.

U sklopu izgradnje GGM-a izgrađena je kompletno nova podzemna mreža svih infrastrukturnih sistema (novi magistralni vrelovod, vodovodni magistralni vod, fekalni kolektor, oborinski kolektor, javna rasvjeta, kablovska kanalizacija za VN i NN elektroinstalacije i telekom instalacije, instalacije za kablovske operatere) koje svojim kapacitetima zadovoljavaju potrebe za narednih 50 godina.

Poseban kvalitet kod izgradnje ovih infrastrukturnih sistema je to što su sve instalacije izmještene izvan trupa saobraćajnice, nalaze se u veznom pojasu ili ispod pješačkih staza tako da bilo kakva intervencija zbog održavanja ili otklanjanja kvarova neće uticati na normalno odvijanje saobraćaja.

Izgradnjom GGM-a, te izgradnjom pomoćnih i veznih saobraćajnica i objekata, Grad Zenica dugoročno će riješiti saobraćajne probleme.

Prema Studiji razvoja saobraćaja, trebale bi biti zadovoljene potrebe za razvojem saobraćaja do 2030., a pogotovo vezu Grada Zenice sa auto-cestom i magistralnom cestom M-17, kao i saobraćajne veze gradskih naselja koja se nalaze na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne.

Brz i protočan saobraćaj

Prema riječima Mirsada Helega, Glavna gradska magistrala glavna je gradsko-prigradska longitudinalna magistralna saobraćajnica, a funkcija joj je da obezbijedi brz i protočan saobraćaj i poveže primarnu i sekundarnu uličnu mrežu sa ulazno-izlaznim pravcima, prevashodno sa autocestom na koridoru V-c.

Takođe, GGM se povezuje sa ostalom saobraćajnom mrežom preko regionalnih cesta R-441, R-445, dalje prema drugim dijelovima države.

“Izgradnjom GGM-a i pretvaranjem dijela magistralne ceste M-17, koja prolazi kroz grad u gradsku saobraćajnicu, ostvariće se kompletan kružni saobraćaj u gradu. Izgradnjom se smanjuju saobraćajne gužve u gradu, poboljšava se protok saobraćaja, saobraćajno se bolje povezuju naselja na lijevoj i desnoj obali rijeke Bosne, te mijenja slika glavnih saobraćajnih tokova u gradu”, zaključio je Heleg.

GGM je predviđen za odvijanje javnog prevoza, saobraćaj teretnih vozila, putničkih vozila te za pješački saobraćaj, a sa karakteristikama gradske ulice na gradskom dijelu (petlja Blatuša-Bojin vir), odnosno prigradske saobraćajnice na potezu Bojin vir-priključak na autocestu V-c “Drivuša-naplatne rampe”.

Brzina ograničena na 60 km/h

Heleg je objasnio da je u odvijanju saobraćaja na GGM-u brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h, dok je na kružnim tokovima ograničena na 30 km/h.

“To daje dodatne parametre bezbjednosti u odvijanju saobraćaja kao i bezbjednost pješaka koji su aktivni učesnici u saobraćaju. Ovakva koncepcija saobraćaja modernog je trenda, dinamičkog karaktera sa stalnim ‘zelenim valom’ bez semafora, obavezno je zaustavljanje vozila za propuštanje pješaka na pješačkim prelazima. Pješački prelazi izvan kružnih raskrsnica obilježeni su posebnom vertikalnom signalizacijom zbog bolje sigurnosti pješaka”, rekao je Heleg.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime