Usk marginaliziran i kada je u pitanju povratak izbjeglih i raseljenih

0
64

55cc76af84a053.59701213_bscap0104Bihać, Cazin – Odrtvusk.ba) završetka rata do danas u Bosni i Hercegovini je zabilježen povratak više od milion izbjeglih i interno raseljenih osoba, uključujući i gotovo pola miliona “manjinskih” povratnika, a više od 220.000 imovina vraćeno je prijeratnim vlasnicima i nosiocima stanarskih prava, što čini stopu provedbe imovinskih zakona od blizu 99 posto.

Uprkos strategiji, regionalnim programima i aktivnostima vladinog i nevladinog sektora , obnova porušenih domova  i dalje teče jako sporo. U Unsko-sanskom  kantonu (USK) na obnovu  čeka više od  6.000  stambenih jedinica, 2.147 osoba se vode kao raseljane, dok je broj interno raseljenih prešao cifru od 700.

Kako USK  nema kolektivne centre za smještaj raseljenih, njihov broj je i dalje značajan. Prema podacima resornog ministarstva iz juna ove godine, od  blizu 303 hiljade stanovnika, 2.147 su raseljene osobe, od kojih 754 interno raseljene, rekla nam je Ajša Bećirbegović, šefica Odsjeka za izbjegle i raseljene osobe Ministarstva zdravstva i socijalne politike u Vladi USK.

U ovogodišnjem budžetu za osiguranje alternativnog smještaja, odnosno plaćanje stanarine za  interno raseljene osobe  osigurano je 80.000 maraka, što je manje nego ranijih godina. Tako sredstva za kategorije raseljenih za  plaćanje stanarine  u prosjeku dobije 10 posto, dok ostali, iako imaju status raseljenih, zbog nedostatka sredstava to pravo ne mogu ostvariti.

„Najveći broj raseljenih prema podacima Ministarstva je u općini Sanski Most – 907 (interno raseljenih 59). Slijedi Bosanska krupa sa 370 interno raseljenih, potom Ključ, Bužim i Bihać, dok je najmanji broj raseljenih u Cazinu“, navodi Bećirbegović .

Imajući u vidu činjenicu da u kantonu na obnovu čeka 6.421 stambenih objekata, na okončanje procesa povratka još dugo će se čekati. Pomaka ima, međutim  posmatrajući stanje u drugim sredinama, USK je i po tome marginaliziran. Izostaje, naime, interaktivna komunikacija sa državnim i  federalnim resornim ministarstvima, a njihova netransparentnost kada je u pitanju provedba projekata rekonstrukcije i izgradnje, još jedan je od problema koji  koče završetak procesa povratka u našem kantonu.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime