Uručene nagrade pobjednicima literarnog natječaja u povodu 90 godina od rođenja Alije Izetbegovića

0
0

Sarajevo – Na svečanosti upriličenoj danas u Muzeju „Alija Izetbegović“ objavljeni su rezultati, te uručene nagrade i priznanja laureatima/pobjednicima literarnog natječaja, organiziranog u povodu 90 godina od rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, osnivača i valifa Fonda „Bošnjaci“.S

Najuspješnijim od ukupno 179 radova, pristiglih na natječaj o temi „Pokazao si nam stazu ponosa i strpljenja“, proglašen je rad Emine Đelilović, studentice iz Zenice, drugo mjesto pripalo je Hasanu Hasiću, studentu iz Sarajeva, dok je rad Esme Douida, studentice iz Tuzle, proglašen trećeplasiranim.

Čestitke tim povodom uputio je direktor Fonda Bošnjaci Šahin Kerla, podsjećajući na ličnost i djelo Alije Izetbegovića, te misiju Fonda u čijem je fokusu realizacija projekata u oblastima obrazovanja, nauke i kulture, te stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

– Naša obaveza je da slijedimo volju Vakifa izraženu u vakufnami, što Fond Bošnjaci već četrnaest godina krajnje transparentno i odgovorno čini i svake godine postiže sve bolje rezultate – kazao je.

Sudionicima svečanosti obratio se i čestitke pobjednicima literarnog natječaja uputio predsjednik Upravnog odbora Fonda Muharem Hasanbegović, ukazujući na simboliku ovog projekta i obavezu djelovanja za dobrobit države Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

Poručio je u tom kontekstu da je neophodno promovirati širinu u pristupu i istinske vrijednosti putem vlastitog rada i djelovanja, te ne dozvoliti zatvaranje u uske okvire.

Svečanost, koja je propraćena prigodnim programom, bila je prilika za evociranje sjećanja na Aliju Iztebegovića koji je, kako je rečeno, vlastitim životom i nesebičnim angažmanom svjedočio značaj aktivnog odnosa spram stvarnosti, spremnosti na žrtvu, smirenost, razboritost kao i smjelost na ovosvjetskom životnom putu.

Čestitkama su se pridružili i predsjednik Komisije za pregled i odabir najboljih literarnih radova profesor Sevret Mehmedčehajić i direktor Muzeja „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško, koji je uime ove institucije dodatno darovao laureate.

Inače, pravo sudjelovanja na natječaju imali su učenici srednjih škola i studenti iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, uz ravnopravnu zastupljenost svih literarnih izraza: poezije, proze…, a krajni rok za dostavu radova, uz jamčenje pune anonimnosti autora, bio je 7. decembra.

Nakon što je Komisija Fonda izvršila odabir najboljih radova, rezultati natječaja su objavljeni na internet-stranici Fonda ”Bošnjaci“ (www.fondbosnjaci.co.ba).

Uz novčane nagrade od 600, 400 i 200 KM, pobjednicima na natječaju uručena su i odgovarajuća priznanja, knjige i publikacije Fonda Bošnjaci i Muzeja „Alija Izetbegović“.

(FENA/mi2.ba) J.Č.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime