Uručena nagrada za najbolji esej na temu “Zašto su potrebna suđenja za ratne zločine?”

0
5

u-drugoj-gimnaziji-uprilicena-svecanost-nedimu-pecaninu-nagrada-za-najbolji-esej_1419028767Sarajevo ̶  U Drugoj gimnaziji upriličena je svečanost povodom uručenja nagrade za najbolji esej koji dodjeljuje Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) o temu Zašto su potrebna suđenja za ratne zločine?

Nagradu je osvojio učenik ove škole Nedim Pečanin. Inače, outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju već tri godine implementira rad sa mladima u srednjim školama u BiH.

Jaka konkurencija

Kako je rekao predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH Almir Alić, kao rezultat tog rada, pokrenuta je inicijativa pisanja eseja o temu ratnih zločina.

– Rad suda pridonosi obnovi i održavanju mira u regiji uspostavom pravde za žrtve i prevencijom daljnjih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kazao je Alić. Program je realiziran u pet sarajevskih gimnazija. Nakon žiriranja u Den Haagu, od pristiglih 68 eseja pobjednikom je proglašen Nedim Pečanin. Iako se potajno nadao pobjedi, ipak je postojala sumnja, jer je konkurencija bila jaka.

– Ovo je veliko iskustvo. Mladi se trebaju potruditi da kritički razmišljaju i da ne zaboravljaju stvari koje su veliki problem u ovoj našoj okolini. Mislim da je taj problem lako može riješiti uz našu snagu, rekao je Pečanin koji će najvjerovatnije nastaviti školovanje na međunarodnom pravu, a ova nagrada i iskustvo će mu sasvim sigurno biti veliki poticaj.

Uvažavanje drugog

Pečanin je naglasio kako ga je za pisanje motivirala činjenica da jako voli razgovarati o temama koje trebaju rješavati mladi ljudi.

– Da bismo bili budućnost ove zemlje moramo pokušati razumjeti prošlost, kazao je Pečanin zahvaljujući na inicijativi MKSJ-a da mladi budu upućeni u ono što se dešavalo u BiH tokom rata.

Direktorica Druge gimnazije Aida Arnautović kazala je da je značaj ovakvih aktivnosti za učenike Druge gimnazije od neprocjenjive vrijednosti.

– Stvaranje pozitivnog ozračja među vršnjacima na nivou BiH, uspostavljanje pokidanih međunacionalnih veza i normalizacija odnosa vodi ka građenju poštivanja i uvažavanja drugog i drugačijeg, istakla je Arnautović.

(Olsobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime