Uručena donacija za obnovu srušene Careve džamije u Foči

0
1

FocaFoča  ̶   Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i član Upravnog odbora Udruženja “Istočna Bosna” u Sarajevu, zajedno sa sekretarom Udruženja Šaćirom Hrustemovićem te zamjenikom predsjednika Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Munibom Milišićem, posjetio je jučer Foču.

Tom prilikom je uručen ček u iznosu od 50.000 KM za obnovu srušene Careve džamije u Foči koja je nacionalni spomenik BiH, navodi se u saopćenju Općine Centar Sarajevo.

Sredstva je, na inicijativu pomenutog udruženja, izdvojilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Uručivanje donacije je upriličeno ispred Atik Ali-pašine džamije u čijem dvorištu su i prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Foči, u čije ime je ček preuzeo muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

On je naglasio da ova lokacija ima svoju simboliku jer je Atik Ali-pašina džamija najstarija u Foči i prva je obnovljena džamija u ovom gradu nakon proteklog rata kada je zapaljena.

“Obnova Careve džamije u dobroj mjeri je završena zahvaljujući ovakvoj vrsti pomoći. Današnja posjeta i donacija za nas ima višestruki značaj. Najvažnije je da se naši ljudi okupljaju oko zajedničkog dobra i da udruženim snagama rade ono što je stoljećima činilo našu kulturu, historiju, identitet i zajedništvo”, kazao je tom prilikom Pitić.

Za obnovu uništene Careve džamije u Foči Udruženje “Istočna Bosna” je i ranije organizovalo prikupljanje pomoći.

“Naše udruženje je u julu prošle godine organizovalo donatorsku večeru kada smo prikupili 20.000 KM. Smatramo da je obnova bogomolja za potrebe povratnika u istočnu Bosnu jako važna zbog očuvanja njihovog identiteta”, kazao je Hrustemović.

Careva džamija je sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ovakvo ime.

Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice.

Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida – sultanije Fatime, kao i nišani zaslužnih građana utemeljitelja Foče, navodi se u saopćenju.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja.

Ostaci su odvezeni i bačeni, pretpostavlja se, u korito rijeke Drine, a plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture je 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline – Careve džamije proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime