Ured za društvenu brigu posjetili predstavnici Zelenog polumjeseca u BiH

0
19

1 6 2016 ured za drustvenu

BiH – Juče su Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice posjetili predstavnici međunarodne organizacije Zelenog polumjeseca u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Redžo Čaušević, predsjednik i mr. Remzija Islamagić, generalni sekretar.

Prilikom posjete predstavili su Program rada za 2016.godinu te u okviru programa osnovni projekat pod nazivom „ OVISNOSTI MEĐU UČENICIMA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA I MLADIM LJUDIMA NA VISOKOŠKOLSKIM INSTITUCIJAMA U BOSNI I HERCEGOVINI“, sa podprojektima koje planiraju realizirati na području cijele BiH, s ciljem podizanja svijesti o različitim oblicima ovisnosti kojima je društvo izloženo.

Tokom razgovora mr. Remzija Islamagić, generalni sekretar Društva Zeleni polumjesec Bosne I Hercegovine ukratko je upoznao Hamed ef. Efendića, rukovodioca Ureda o osnivanju organizacije i njenom djelovanju.

„Organizacija Zelenog polumjeseca (tur. Yesilay) je osnovana 1920.godine od strane grupe intelektualaca i danas ima preko 80 predstavništava u gradovima i općinama Republike Turske, zastupljena je u preko 30 zemalja svijeta, među kojima i Bosna i Hercegovina. Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je počasni predsjednik ove organizacije koji je izmjenama zakona Zeleni polumjesec ( Yesilay ) uvrstio u sastav vladinog ministarstva zdravlja, čime se ukazuje značaj prevencije i borbe protiv ovisnosti.

Zeleni polumjesec (Yesilay) u Bosni i Hercegovini je najorganizovanija jedinica izvan Republike Turske

I od aprila mjeseca 2016.godine član je Međunarodne Federacije zemalja Zeleni polumjesec sa sjedištem u Istanbulu“, istakao je Islamagić.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu, Hamed ef. Efendić upoznao je predstavnike o radu i djelovanju Ureda te iskazao dobrodošlicu predstavnicima Zelenog polumjeseca BiH, dajući svoju podršku u radu i djelovanju organizacije na preveniranju ovisnosti i poroka koji su zahvatili naše društvo.

„Prevencija je veoma važna u spriječavanju svakog oblika ovisnosti. Primarna prevencija ima za cilj smanjiti broj mladih koji će posegnuti za ovim rizičnim iskustvom. Ovakvi Programi zaslužuju podršku svih relevantnih institucija“, istakla je mr. Emina Bešlija, stručna saradnica u Uredu.

Na kraju posjete, predstavnici Društva Zelenog polumjeseca u BiH, su se zahvalili na prijemu i ukazanoj podršci od strane Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

(rijaset.islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime