Uputstvo nanosi štetu budžetu Grada

0
2

Uputstvo nanosi štetu budžetu Grada

Zenica – Novim Uputstvom federalnog ministarstva finansija,koje se primjenjuje od početka 2016. godine,budžet Grada Zenice bi mogao biti oštećen za minimalno 1 milion konvertibilnih maraka na godišnjem nivou,potvrdio je Dževad Selimović,pomoćnik Gradonačelnika za budžet i finansije.

-Prema novom koeficijentu 4,785,koji pripada Gradu Zenica,prihodi po osnovu indirektnih poreza umanjuju se za oko 8 posto,ističe Selimović u izjavi za RTV Zenica,te podsjeća da je do sada koeficijent bio 5,223.

Efekti primjene nove odluke o raspodjeli javnih prihoda kantonima i jedinicama lokalne uprave,već su se osjetili za januar ove godine,kada su prihodi Grada Zenica po ovom osnovu bili manji za oko 4 posto.

Ministrica finansija FBIH Jelka Milićević je donijela “Uputstvo o određivanju učešća kantona, jedinica lokalne samouprave i nadležnih kantonalnih ustanova za ceste u prihodima od indirektnih poreza i načinu raspoređivanja tih prihoda za 2016.godinu“ po kojem su umanjeni koeficijenti o raspodjeli za četiri kantona u FBIH, Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i BPK Goražde kojem je koeficijent sa dosadašnjih 1,967 posto umanjen na 1,709 posto. Istovremeno, koeficijenti su povećani Posavskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

(Š.B.)

(rtvze.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime