Uputstvo: Kako ispravno glasati na Općim izborima

0
12

imagesBiH  ̶  Građani s pravom glasa na Općim izborima 12. oktobra, u nedjelju, na svojim izbornim listićima moći će glasati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, za Zastupnički dom Federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu RS-a, predsjednika i potpredsjednike RS-a i kantonalne skupštine.

Predsjedništvo BiH

Ako glasate u Federaciji BiH, na glasačkom listiću imate opciju da glasate za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Glasati možete samo za jednog kandidata iz reda hrvatskog ili bošnjačkog naroda tako što ćete upisati X u kvadratić ispred imena kandidata.

Ukoliko glasate u entitetu RS, možete glasati samo za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Također, glasate samo za jednog kandidata upisivanjem X u kvadratić ispred imena kandidata.

Zastupnički dom Parlamenta BiH, skupštine kantona i parlamenti FBiH i RS

Vaš glasački listić će biti važeći samo ukoliko postupite na sljedeće načine: Ukoliko označite kvadratić ispred naziva samo jedne političke stranke, koalicije ili imena jednog nezavisnog kandidata.

Također, glasački listić će biti važeći ukoliko označite kvadratić pored naziva samo jedne stranke ili koalicije te odaberete na njenoj listi onoliko kandidata koliko želite stavljanjem X i ispred njihovih imena.

Glasački listić će biti važeći ukoliko odaberete samo imena kandidata sa liste stranke ili koalicije, ne stavljajući X i ispred imena stranke ili koalicije.

Predsjednik/potpredsjednik RS-a

Na glasačkom listiću za predsjednika/potpredsjednika RS-a nalaze se imena kandidata iz sva tri konstitutivna naroda. Glasački listić je važeći ukoliko upišete X ispred imena samo jednog od ponuđenih kandidata.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime