Upravu za obrazovanje i nauku posjetio Muftija zagrebački

0
4

22 10 2015 01 muftija hasanovic posjeta rijaset 1

Sarajevo – Direktor Uprave za obrazovanje i nauku, akademik prof. dr. Enes Karić sa saradnicima, Ibrahim-ef. Begovićem,  šefom Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu i Seid-ef. Eminovićem,  šefom Odjela za osnovno i srednje obrazovanje, primio je u prigodnu posjetu 21. oktobra tekuće godine muftiju zagrebačkog dr. Aziz-ef. Hasanovića sa saradnicima mr. Mevludi Arslanijem, direktorom Islamske gimnazije dr Ahmeda Smajlovića i sekretarom Mešihata mr. Nerminom Botonjićem.

Muftija Hasanović upoznao je akademika Karića sa aktuelnim projektima koje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj poseno ističući pripreme za otvaranje Odsjeka za arabistiku i islamistiku pri Sveučilištu u Zagrebu, te programe koji će se upriličiti povodom 100 godina islama u Hrvatskoj koji uključuje početak projekta  „Enciklopedija muslimana u Hrvatskoj“ čije izdavanje podržavaju nadležne ustanove RHrvatske.

Tokom razgovora naglašen je doprinos Islamske gimnazije koja uspješno prezentuje specifičan odgojno-obrazovni model koji je postao prepoznatljiv i priznat u hrvatskom društvu, te pojedinaca koji su u proteklom periodu dali istaknut doprinos razvoju Islamske zajednice na području Hrvatske među kojima je naglašeno ime bivšeg muftije Šefke-ef.  Omerbašića, kao i njegovih brojnih saradnika koji još uvijek daju značajan doprinos.

Muftija je istakao značajnu pomoć i podršku koju Islamska zajednica pruža migrantima koji prolaze kroz Hrvatsku istaknutim angažmanom svih zaposlenika, kao i podršku područjima zahvaćenim prošlogodišnjim poplavama, posebno stanovnicima Gunje. Akademik Karić je upoznao Muftiju sa aktuelnim odlukama Rijaseta Islamske zajednice u vezi sa finansijskom podrškom mešihatima koji su aktivno uključeni u pružanje podrške migrantima.

Sagovornici su naglasili uspješnu saradnju Rijaseta Islamske zajednice i Mešihata u Hrvatskoj, te dogovorili konkretne korake za nastavak i unapređenje buduće saradnje.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime