Uprava ŽFBiH u Bihaću naredne godine gradi novu radioničku halu

0
26

uprava_393232112Bihać – Otvaranje i početak rada Odjeljenja centralne radionice za popravku šinskih vozila ŽFBIH iz Rajlovca u Bihaću, najavljena izgradnja radioničke hale i proširenje njenih kapaciteta, omogućit će intenzivnije i kvalitetnije odvijanje teretnoga saobraćaja na unskoj pruzi

Ukidanjem željezničkog putničkog saobraćaja na unskoj pruzi i značajnim smanjenjem obima prijevoza roba zbog zatvaranja dionice Unske pruge od Knina do granice Republike Hrvatske s BIH, Uprava Željeznica FBIH je, želeći nadomjestiti nedostatak posla, u Bihaću u aprilu ove godine otvorila odjeljenje radionice.

U narednoj godini Uprava Željeznica planira proširenje njenih kapaciteta izgradnjom nove radioničke hale, a ukoliko se ukaže potreba, zaposlili bi i jedan broj novih radnika. Od aprila do kraja novembra u odjeljenju Centralne radionice za popravku šinskih vozila iz Rajlovca, Poslovno-prometnoga područja Željeznica Federacije BIH, obavljena je revizija četrdeset i dva teretna vagona što, kako kaže direktor bihaćkoga PPP ŽFBH Samir Alagić, za ovu kompaniju predstavlja značajne uštede.

– U idućoj godini planirano je proširenje radioničke hale čime će se proširiti radionički kapaciteti i ukoliko se ukaže potreba postoji mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Prilikom naše posjete Emdžadu Galijaševiću, načelniku Općine Bihać, on je izrazio stav da su ŽFBH za Općinu Bihać strateška kompanija, te će stoga Općina za izgradnju hale  izdati sve potrebne dozvole, kaže  Samir Alagić, direktor Poslovno-prometnoga područja ŽFBIH Bihać. Otvaranje i početak rada Odjeljenja centralne radionice za popravku šinskih vozila ŽFBIH iz Rajlovca u Bihaću, najavljena izgradnja radioničke hale i proširenje njenih kapaciteta, omogućit će intenzivnije i kvalitetnije odvijanje teretnoga saobraćaja na unskoj pruzi. Željeznice FBiH su ove godine prevozile rudu gipsa, celulozno drvo, staro željezo, bukove trupce. Odnedavno su Željeznice počele prevoziti i rudu mangana.

– U narednoj godini pored roba koje prevozimo, očekujemo da ih zadržimo i prevozimo i nove u većim količinama. Nedavno smo održali sastanak s menadžmentom Rudnika mangana u kojem su istakli procjene prijevoza na pet hiljada tona rude mangana mjesečno za narednu godinu. Javila nam se i Tvornica cementa Kakanj koja je iskazala procjene mogućnosti prijevoza željeznicom u naše poslovno područje na dvadeset hiljada tona godišnje, kaže Alagić i dodaje kako su potrebe tržišta USK-a za rasutim i cementrom u vrećama znatno veće od 20.000 tona.

Prijevoz većih količina i novih roba Unskom prugom se mogu očekivati tek njenim otvaranjem u punom kapacitetu, odnosno, ukidanjem transportnog ograničenja na graničnom prijelazu s RH i EU, Martin Brod – Ličko Dugo Polje.

– Smatram da je ulazak Hrvatske u EU šansa kako za razvoj općine Bihać i USK, tako i za Željeznice Federacije BiH jer je zasigurno da će se uskoro pojaviti strani operateri i strane kompanije koji će tražiti povoljnije i kraće prijevozne puteve a Unska pruga je definitivno jedna od tih puteva, ističe Samir Alagić, direktor PPP ŽFBH u Bihaću.

Otvaranje Unske pruge za teretni saobraćaj prema Republici Hrvatskoj u tranzitu kroz BiH je trenutno politički problem u čije bi se rješavanje, mišljenja je Alagić, trebali uključiti svi nivoi vlasti, zastupnici koji nas predstavljaju u zakonodavnim tijelima Federacije i BIH, i ulože sve napore da se ovaj značajan željeznički koridor prema jugu konačno otvori za teretni i putnički saobraćaj.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime