Uprava za vjerske poslove potpisala Ugovor o saradnji sa KPZ Sarajevo

0
20

Sarajevo – U petak 1. aprila 2016, godine, direktor Uprave za vjerske poslove, mr. Nusret Abdibegović, je posjetio JU KPZ Sarajevo. U njegovoj pratnji je bio i stručnog saradnik za razvoj vjerskog života Bahrudin-ef. Čolo. U sklopu ove posjete upriličen je susret sa direktorom KPZ Sarajevo gosp. Amerom Softićem i njegovim saradnicima. Tom prilikom direktor Softić je upoznao direktora Abdibegovića sa stanjem u KPZ Sarajevo i uslovima u kojima borave zatvorenici i osuđenici. Sarajevski zatvor je jedan od sedam ustanova takve vrste u FBiH i pod ingerencijom je Federalnog ministarstva pravde. Zgrada u centru Sarajeva služi i kao pritvorska jedinica.

Nakon susreta u Centralnom zatvoru u Sarajevu i potpisivanja sporazuma o saradnji između Uprave za vjerske poslove i KPZ Sarajevo, delegacija Uprave za vjerske poslove je u pratnji direktora ovog Zavoda posjetila i odjeljenje u Ustikolini, Tom prilikom obavljena je džuma-namaz skupa sa zatvorenicima, gdje je prisustvovao i goraždanski muftija Remzija-ef. Pitić. Hutbu je držao i džumu-namaz predvodio direktor Abdibegović. Nakon džuma-namaza upriličen je zajednički ručak i susret sa zatvorenicima. Na povratku iz Ustikoline, delegacija je posjetila i odjeljenje na Igmanu, gdje se također susrela sa osuđenicima.

Nakon završetka posjete, te razgovora sa direktorom Softićem i njegovim pomoćnicima, opći dojam je da stanje nije zadovoljavajuće, posebno u centralnoj zgradi u Sarajevu, kao ni i da uslovi za smještaj nisu na zadovoljavajućem nivou. Što se tiče odvijanja vjerskog života u sve tri objekta nalazi se odvojena prostorija koja je predviđena za vjerske aktivnosti.

Rukovodstvo KPZ je izrazilo spremnost i želju da se džume u svim objektima obavljaju redovno, te da postoji mogućnost organiziranja i drugih vjerskih sadržaja. Istaknuta je potreba za mjesečnim angažmanom predavača koji bi na taj način doprinijeli resocijalizaciji osuđenika nakon njihovog povratka u društvo. Također, dogovoren je nastavka saradnje i određenih aktivnosti u cilju poboljšanja uslova života u ovoj ustanovi.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime