Uprava za indirektno oporezivanje BiH: Za granične prijelaze potrebno osigurati više miliona KM

0
21

GP Gorica06062016

Bosanska Gradiška – Neophodno je da se kroz budžet UIO za svaku godinu osiguraju sredstva kako bi se svi granični prijelazi doveli u zadovoljavajuće stanje.

U ovoj godini će početi izgradnja graničnog prijelaza Ivanjica, a za most Svilaj koji se nalazi na trasi autoputa Koridor Vc Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je završila poslove eksproprijacije. Prijelaz Gorica bi mogao biti završen do početka juna, potvrdio nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH. Dodaje kako postoje i 22 granična prijelaza koja se nalaze u jakom lošem stanju, a za čije dovođenje u red su potrebni višemilionski iznosi.

Novi objekti

– Dobili smo u nadležnost održavanje graničnih prijelaza. U procesu popunjavanja je novoformirani Odsjek za upravljanje i održavanje objekata UIO i graničnih prijelaza, u kojem je predviđeno da radi nešto više od 40 zaposlenih, koji bi održavali sve objekte. Ono što je posebno važno za naglasiti da je zaista neophodno da se kroz budžet UIO za svaku godinu osiguraju sredstva kako bi se svi granični prijelazi mogli dovesti u stanje da zadovoljavaju sve minimalne standarde za funkcionisanje – pojašnjava Kovačević.

Osvrnuvši se na izgradnju novih graničnih prijelaza kaže da za Svilaj slijedi izrada projektne dokumentacije.

-Za sada na rapolaganju imamo oko šest miliona KM za izgradnju ovog prijelaza. Granični prijelaz Gorica se trenutno radi i očekujemo da se završi do početka juna ove godine. Izgradnja ovog prijelaza koštala je 1,6 miliona KM. Prijelaz Ivanjica bi se također trebao početi raditi u ovoj godini. Izgradnja kasni zbog problema u vezi s eksproprijacijom zemljišta, koji bi se uskoro trebao riješiti. Nakon toga bi počela izgradnja koja bi koštala oko dva miliona KM – rekao nam je Kovačević.

Pogranični prijelazi

Portparol UIO objašnjava da su i 22 pogranična prijelaza, gdje su prisutni samo službenici Granične policije BiH, među kojima je i onaj kod Višegrada, u jako lošem stanju.

-Tu postoje samo kontejneri sa ili bez rampi. Nije dozvoljen međunarodni promet putnika i roba, već samo prelazak osoba koje imaju pogranične propusnice. Za dovođenje u red i stvaranje uvjeta koji zadovoljavaju standarde za granični prijelaz potrebna su značajna sredstva koja se mogu okvirno definisati u iznosu od oko 20 miliona KM – rekao nam je Kovačević.

Preko Bijače, Čepikuća

-Što se tiče alternativnih pravaca koje građani mogu koristiti kako bi se izbjegla gužva na graničnom prijelazu Doljani, to je novoizgrađeni granični prijelaz Bijača gdje su najbliže lokacije u Hrvatskoj Metković i Ploče. Zatim granični prijelaz Čepikuće ukoliko se ide na dubrovačko područje, granični prijelaz Gorica gdje se prelazi na područje Imotskog. Ako se ide u Šibenik ili Knin onda je nabolje da se koristi granični prijelaz Strmica, a za Split, preporučuje se granični prijelaz Kamensko – rekao nam je Kovačević.

Neće biti gužve

Zbog konstantnih gužvi u centru Bosanske Gradiške koje uzrokuje granični prijelaz i carinski terminal, odlučeno je da se prijelaz i terminal, premjeste na trasu autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška.

-Već je završena izgradnja prve faze prijelaza i carinskog terminala Bosanska Gradiška koja je koštala 8,4 miliona KM. Priprema se druga, završna faza, koja će koštati 15 miliona KM. Izgradnjom UIO će postojeću carinsku ispostavu koja se nalazi u centru grada, preseliti na novu lokaciju na trasi autoputa Banja Luka – Bosanska Gradiška. To će rasteretiti grad – pojašnjava Kovačević.

(E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime