Uprava civilne zaštite RS-a: Načelnik Kostajnice proglasio stanje pripravnosti zbog poplava

0
2

Bosanski Novi, Bosanska Gradiška – Prema informacijama iz naših područnih operativno-komunikacionih centara kiša je izazvala ograničena izlijevanja manjih vodotoka i pojavu podzemnih voda u općinama Novi Grad/Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Gradiška.

FUCZ: Najveće poplave u Mostaru i Unsko-sanskom kantonu

Meteorolozi prognoziraju: I sutra obilne padavine…

Kiša donijela prve nevolje: Poplavljena pojedina područja Prijedora (FOTO)

U Bosanskom Novom i općini Gradiška na snazi su redovne mjere odbrane od poplave (uključene su pumpe za ispumpavanje podzemnih voda).

Na teritoriji Gradiške voda se izlila iz kanala u naselju Podgradci, ugroženo je nekoliko objekata. U naselju Senjak podzemne vode su se pojavile u nekoliko stambenih objekata.
“Regionalni put Budimlić Japra – Blagaj neprohodan je u mjestu Suhača zbog izlijevanja rijeke Japre. Neprohodni su i lokalni putevi Budimlić Japra – Radomirovac, Rudice – Osredak i Agići – Kršlje.

Rijeka Japra je u opadanju, a Sana i Una u blagom porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplave. U mjestu Dubica se izlila rijeka Knežica. Bilo je zaplavljeno 20 kuća. Sada se voda povlači. Komunikacije su uredne, a rijeke su Una i Sava u blagom porastu”, kazao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Načelnik Općine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je danas stanje pripravnosti i poduzimanje vanrednih mjera zaštite od poplava na području općine zbog izlijevanja rijeke Une iz korita.

“Prema njegovim riječima, to je uradio kako bi lakše mobilizirao službe zaštite i spašavanja ukoliko bi došlo do porasta izlijevanja rijeke Une.

Republička uprava civilne zaštite motri situaciju i poduzima mjere u slučajevima nepovoljnih hidro-meteoroloških uslova. Prema prognozi RHMZ Republike Srpske pred večer kiša će oslabiti, a u noći i mjestimično prestati”, rekao nam je Stojanović.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba – registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

S.Š, Radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime