Upoznajte prvog turskog pilota koji je oborio ruski avion

1
3

Turska – Tursko obaranje ruskog aviona ovih dana je glavna vijest u svim svjetskim medijima. Ali, ono što ovdje želimo istaći, jeste da ovo nije prvi slučaj da su turski piloti oborili ruski avion, niti je ovo prvi pilot koji je oborio ruski avion.

Turski inženjer i pilot, Vedžihi Horkuš rođen je 1896. godine u Istanbulu i ubraja se u najznačajnije ličnosti turske historije zrakoplovstva. Kao dječak od 16 godina učestvovao je u Balkanskim ratovima 1912. godine.

Nakon što se vratio iz rata, potrešen pogibijom u zrakoplovstvu Fethi-bega i Sadik-bega, odlučio je postati pilot, ali zbog mladosti je morao završiti prvo školu.

Nakon završetka škole učestvovao je u Prvom svjetskom ratu na bagdadskom frontu. Nakon povratka u Istanbul, upisao je pilotsku školu i prvi let imao 1916. godine, a 1917. godine postavljen je za pilota na kavkazkom frontu. Te godine je oborio ruski avion i postao prvi turski pilot koji je oborio jedan ruski avion. Nažalost, i sam je pao u zarobljeništvo u ruskoj vojsci.

Kao zarobljenik je prebačen u jedan logor koji se nalazio na jednom ostrvu koje danas pripada Azerbejdžanu, odakle je nakon godInu dana uspio pobjeći i dokopati se Istanbula. U Istanbul je došao plivajući.

Nakon rata, on je 1924. godine iznajmio jedan lokal u mjestu Kadi Koy gdje je projektovao prvi turski avion Vedžihi XIV, ali zbog toga što u Turskoj nije bilo stručnjaka za ovu oblast nije mogao ni dobiti odobrenje patenta, pa se preselio u Čehoslovačku gdje je 1931. godine dobio patent za svoj projekat.

Osnovao je prvu kancelariju za civilno zrakoplovstvo, gdje je obučio dvanaest novih pilota.

Umro je 1969. godine u jednoj turskoj vojnoj bolnici.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Od toliko rusko-turskih ratova, gde su Turci bili skoro svaki put gubitnici, vi nam ovde pišete o prvom pilotu koji je srušio turski avion. Dobro. On je prvi, a onaj pre neki dan je zadnji. To nam je valjda svima jasno.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime