Uposlenicima organa uprave u FBiH smanjen topli obrok i regres

0
16

news-2013-Novembar-kolektivni_ugovor_foto1_545369394Sarajevo – U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, uz nazočnost premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, danas je potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH.

Potpis na ovaj dokument stavili su, uime Vlade FBiH, federalni ministar pravde Zoran Mikulić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti Salih Kruščica, te ovlašteni predstavnici vlada Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjebosanskog i Sarajevskog kantona.

Očekuje se da ga potpiše i predstavnik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je danas bio spriječen da dođe na potpisivanje, nakon čega bi izmjene Kolektivnog ugovora bile objavljene u “Službenom listu FBiH“.

Kako je kazao ministar Mikulić, izmijenjeni Kolektivni ugovor doprinijet će stabilnosti Federalnog i proračuna kantona u sljedeće dvije godine, koliko je njegovo važenje. Nakon tog razdoblja, Ugovor može biti produljen uz sporazumni dogovor potpisnika.

Jednom od izmijenjenih odredaba Kolektivnog ugovora, službenicima organa uprave i sudske vlasti u FBiH smanjena je naknada za topli obrok s dva na jedan posto od prosječne neto-plaće u FBiH prema posljednjem objavljenom statističkom pokazatelju. Naknada plaće za korištenje godišnjeg odmora (regres) ograničena je na 50 posto od prosječne FBiH za protekla tri mjeseca prije donošenja rješenja o regresu, saopćeni je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime