Upitna sudbina kultnog goraždanskog mjesta

0
13

607_20140225173301_1669612_10203353333892836_1276237683_onGoražde – Ljetno kino je kultno mjesto Goražda, na kojem su mnoge generacije provodile slobodno vrijeme svirajući, slušajući muziku, igrajući predstave. Ovaj prostor u gradu na Drini ima svoje mjesto 57 godina, ali grupa neformalno okupljenih građana na Facebook grupi „Ljetno kino ili parking?“postavlja pitanje da li bi uskoro moglo doći do njegovog uništavanja. 

Naime, informacije kojima raspolaže ova grupa upućuju na to da će doći do rekonstrukcije Ljetnog kina kojom će, kroz rušenje i betoniranje određenih dijelova, trajno biti narušen autentični izgled ovog mjesta. Kako bi poslali jasnu poruku općinskoj vlasti da ne žele promjene koje će Kinu oduzeti njegov prepoznatljivi izgled, građani najavljuju koncert goraždanskih bendova koji bi se sutra trebao održati, a postoji mogućnost i održavanja mirnih protesta.

Foto: Facebook

„Ljetno Kino je kultno mjesto grada Goražda. Generacije su provodile svoje slobodno vrijeme u Ljetnom kinu, svirajući, slušajući muziku, igrajući predstave – to je mjesto gdje su se desile prve ljubavi, prvi derneci, a danas se razmišlja da se unakazi jedno unikatno mjesto u lijepoj nam i divnoj BiH. Kino je staro. Kino ima 57 godina iza sebe. Ovo Kino je preživilo jedan monstrozni rat, ali upitno je da li će prezivjeti monstrozne mozgove onih koji nas vode! Kada je u gradu jedini zvuk bio pucanj i bombardovanje, iz Ljetnog kina se slala poruka MUZIKOM! i tada je služilo “svojoj svrsi”. Poslije rata je nekoliko puta obnavljano, da bi opet služilo “svojoj svrsi”, naravno bez podrške ikoga iz vlasti. U zadnjih pet godina u Ljetnom kinu se održalo vise od 30 koncerata koje su mladi organizovali na svoju ruku, opet da bi služilo “svojoj svrsi”. Održan je ELZA festival, prvi put 2012., kada je trajao 1 noć, drugi put 2013. kada je trajao 3 noći (dvije noći muzičkog programa i jednu noć filmskih projekcija (prvi put nakon 15 godina da se u KINU pusti FILM))i to sve, naravno, da bi služilo “svojoj svrsi”. Ove planiran ELZA festival, samo u još većem formatu! LJETNO KINO NAKON 15 GODINA SLUŽI SVOJOJ SVRSI, I SAD GA TREBA SRUŠITI! Hoćemo li imati ELZA fest i još mnoštvo drugih manifestacija ili ćemo se parkirati pa na kafu?!? Na nama je!“, stoji u saopćenju na Facebook stranici Ljetno kino ili parking? koja već ima preko 700 članova.

Foto: Facebook

Iz Općine Goražde, s druge strane, poručuju da do rušenja Ljetnog kina neće doći, te da se zapravo radi o rekonstrukciji kompletnog objekta JU Centar za kulturu, a samim time i Ljetnog kina. Šta to konretno znači za naš portal načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović izjavio je: „U Kabinetu načelnika, održan je sastanak sa direktorom Centra za kulturu, predsjednikom UO, sindikatom CZK-a  i saradnicima načelnika Općine, gdje se raspravljalo o mnogim temama pomoći i rada CZK-a. Između ostalog, planirana je adaptacija samog Centra gdje je u sklopu toga i Ljetno kino, koje je planirano da se prvo adaptira jer je krov u vrlo lošem stanju, a zatim uredi plato i stvore uslovi da se na tom mjestu ubuduće održava Internacionalni festival prijateljstva. Dakle, ne radi se o rušenju već adaptaciji Ljetnog kina s tim što je planirano rušenje samo jedne barake koja stvara veliko ruglo u ovom dijelu kompleksa Centra za kulturu. Što se tiče razgovora sa građanaima, želim da naglasim da smo uvijek spremni razgovarati, obrazložiti i uvažiti eventualne primjedbe naših građana kojima i polažemo račun za svoj rad.“

Nezadovoljni građani se, međutim, ne slažu sa bilo kakvim intervencijama koje bi narušile autentični izgled ovog prostora i učinile da Ljetno kino više ne služi svojoj dosadašnjoj svrsi. „Provjerene informacije koje su trenutno na raspolaganju su da: ruše dio Ljetnog kina tj. kućica koja predstavlja “leđa” ljetnog kina i dio amfiteatra. Taj prostor bi se trebao dati na raspolaganje omladinskim udruženjima tj. mladima, kako bi koristili prostor koji je idealan za svrhe muzičke vježbaone, fotogalerije ili bilo koju drugu vrstu iskorištavnja prostora, samo ne rušenje! Za sutra tj. 26.02. je planiran koncert goraždanskih bendova kako bi pokazali, po ko zna koji put, da ljetno kino služi svojoj svrsi“, izjavio je Emir Omerhodžić u ime neformalne grupe građana.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime