Upis u KS: Medicinska i ugostiteljska škola popunjene, sve manje mjesta i na zanatima

0
8

Kanton Sarajevo: Sutra za se završava drugi upisni rok u srednje škole

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo 11. jula raspisalo je naknadni konkurs za upis u srednje škole.

Konkurs se završava 13. jula u četvrtak oko 20 sati bit će poznati rezultati, odnosno ko je primljen u koju školu za školsku godinu 2017/2018. godinu.

Slobodnih mjesta nakon prvog upisnog roka, koji je završen 4. jula, ima u 21 srednjoj školi, u koji se mogu upisati tačno 539 učenika, koji se nisu upisali u prvom konkursnom roku. Djeca kroz svoje online šifre ponovo apliciraju za željenu školu, kazala je za Faktor, Lamija Husić, šefica Odjeljenja za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstva obrazovanja KS.

Nakon prvog konkursa za upis u srednje škole blagi je pad učenika za upis u gimnazije, dok se u medicinske škole sve teže upisati zbog velike konkurencije.

– U Drugu i Četvrtu gimnaziju, kao i u gimnaziju Dobrinja prijavilo se manje djece. Pritisak na medicinske škole je ogroman, kao i na Elektrotehničku školu i Srednju ugostiteljsko-turističku. Ove škole su odmah popunjene u prvom upisnom roku – okrila je Husić.

Slobodna mjesta

– Slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petoj i gimnazijima Obala i Dobrinja. Zatim, u Srednjoj muzičkoj u školi Primjenjenih umjetnosti, šest slobodnih mjesta u Ekonomskoj školi i 19 u Mašinsko-tehničkoj školi. Slobodnih mjesta još ima u srednjim školama za Saobraćaj i komunikacije, školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Građevinsko geodetskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i dizajn, prehrambenoj i veterinarskoj školi, zatim za tekstil kožu i dizajn i Srednoj trgovačkoj školi samo na četvrtom stepenu. Mjesta još ima u srednjoškolskim centrima Vogošća, Hadžići i Ilijaš za zanimanja trećeg i četvrtog stepena – otkrila je Husić.

Iz Ministarstva obrazovanja upozoravaju učenike da djeca koja su u prvom upisnom roku primljena u srednju školu da li prvog, drugog i trećeg izbora nemaju pravo da se prijavljuju za bilo koju školu u drugom upisnom roku, jer su već primljeni u određenu školu.

– Neka roditelji i djeca ponovo mudro razmotre u koju školu će se upisati i u koju školu imaju više šanse u odnosu na bodove koje imaju. Kriteriji drugog upisnog roka su potpuno isti. Glavni kriterij je uspjeh učenika u osnovnoj školi. Zatim, zaključne ocjene iz tri relevantna predmeta i na kraju rezultati eksterne mature. Za upis u gimnaziju potrebno je minimalno 78 bodova, za medicinske i škole ekonomske struke 71, a za sve ostale škole u četverogodišnjem trajanju potrebno je minimalno 63 boda. Za škole za zanatska zanimanja nije određen minimalan broj bodova – pojasnila je Husić.

Sve više učenika na zanatu

U odnosu na prošlu školsku godinu malo mjesta je ostalo u školama za zanatska zanimanja. Sve više učenika želi da poslije završene srednje škole ima svoje zanimanje i da što prije dođe do posla.

– Veoma malo je ostalo slobodnih mjesta za upis na zanate u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije. Srednja energetska škola koja prima učenike na zanate popunjena je, dok je u Srednjoj građevinskoj školi ostalo samo pet nepopunjenih mjesta za molera. Vrlo malo je ostalo mjesta u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn. U Vogošći je malo ostalo mjesta za autolimara, dok je u Hadžićima ostalo samo tri mjesta za bravara. Ovo su ohrabrujući rezultati jer djeca su ponovo zainteresovana za zanate i mi to podržavamo dodjelom stipendija, koju učenici primaju 12 mjeseci – zaključila je Husić.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime