UNZE: Prvi studenti šestogodišnjeg studija Medicine bit će upisani u septembru

0
1

Ova transformacija omogućava i razvoj Kantonalne bolnice Zenica u Univerzitetsku bolnicu

Sarajevo – Zdravstveni fakultet u Zenici nakon 11 godina od svog osnivanja preimenovan je u Medicinski, čemu je prethodilo usvajanje Plana upisa studenata na integrirani studij opće medicine.

Prema riječima Dževada Zečića, rektora Univerziteta u Zenici, konkurs za upis studenata na Medicinski fakultet bit će objavljen početkom septembra, kada je planiran i drugi upisni rok na ostale zeničke fakultete.

– Prvi studenti integriranog šestogodišnjeg studija na zeničkom Medicinskom fakultetu bit će upisani ove akademske godine. Konkurs će biti raspisan za upis 40 redovnih studenata koje finansira osnivač i 20 samofinansirajućih redovnih studenata, pojašnjava Zečić, dodajući da će nastava početi u oktobru.

Prvu godinu redovni studenti, koji će polagati prijemni ispit iz biologije, hemije i fizike, plaćaju 100 KM, samofinansirajući 3.000, a strani državljani 6.000 maraka.

Najveći strateški projekt u visokom obrazovanju, nakon osnivanja Univerziteta, otvorit će nove mogućnosti i za Kantonalnu bolnicu, koja prethodno mora biti pravno preimenovana u univerzitetski bolnički centar.

– Medicinski fakultet bit će stub društva, zahvaljujući kojem se otvaraju nove mogućnosti za Kantonalnu bolnicu i Univerzitet u Zenici. Bez zeničke bolnice nema ni edukacije, prostora, opreme, ni nastavnika izabranih u saradnička zvanja potrebna studiju medicine, ističe Zečić.
Medicinski fakultet je preimenovanjem ranijeg Zdravstvenog fakulteta registriran na adresi Travnička cesta u zgradi koju dijeli s Fakultetom za metalurgiju i materijale, a nastavna baza ovog studija bit će KB Zenica.

Osim ovog značajnog koraka u obrazovanju, najavljeno je i skoro formiranje doktorskih studija na Medicinskom fakultetu za vlastite i potrebe zajednice.

(Dnevni avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime