Uništavanje avionske bombe od 248 kilograma u nedjelju, cijela Bosanska Otoka bit će evakuirana

0
0

Sarajevo – Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u Bosanskoj Otoci bit će uništena u nedjelju, rečeno je danas u Federalnom štabu Civilne zaštite nakon vanrednog zasjedanja.

Bomba teška 248 kilograma ima vrlo osjetljiv upaljač koji se ne smije naglo pomjerati niti udarati, pa je akcija neutralizacije i uništavanja pomno isplanirana. Bomba se nalazi na dubini od 90 centimetara i u blizini je nastanjenih objekata, tako da će stanovništvo biti evakuirano.

“Riječ je o koordiniranoj akciji Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite. Napravljena je procedura uništavanja od pripremnih radova do izvođenja. To će biti prvi put da se na mjestu događaja uradi neutralizacija i uništavanje ovakve bombe koja datira iz 1944. godine”, rekla je Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite i ministrica finansija.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak pokazao je o kakvoj bombi je riječ dodavši kako će cijela Bosanska Otoka biti osigurana.

“Riječ je o blizu 10.000 stanovnika koji će biti smješteni kod rodbine, u kolektivnim centrima i hotelima u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Bihaću. To su riješile lokalne vlasti”, kazao je Solak.

Sead Vrana, šef Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih naprava, kazao je kako je bomba najvjerovatnije bačena 29. maja 1944. godine, jer je tada bio jedini bombaški napad na željezničku prugu Bosanske Krupe.

“Prošle Nove godine u Njemačkoj je bila nesreća kada je ovakva bomba eksplodirala, a aktivirao ju je bager. Riječ je o nestabilnoj bombi s vrlo osjetljivim upaljačem. Sadrži 120 kilograma eksploziva. U blizini je rijeka Una koja je prirodna barijera, ali tu su i magistralni put M-14, željeznička pruga i most tako da radimo sve da šteta bude minimalna”, rekao je Vrana.

Bomba će biti neutralizirana magnezijevom tekućinom koja će izazvati istapanje i sagorijevanje materijala unutar bombe, nakon čega će biti uništena.

“Preporuka je da prozori u radijusu od 500 metara na objektima budu otvoreni. Izgradit ćemo bedem visine četiri metra, debljine 7,5 metara i dužine 20 metara. Okolo će biti iskopan zaštitni kanal”, dodao je Vrana.

Nakon više od 70 godina ne može se sa sigurnošću reći u kakvom je stanju bomba, ali tim koji će raditi na neutralizaciji je siguran u sebe i kažu da su 90 posto sigurni u svoj alat, a 10 posto je njihovo iskustvo i znanje.

“Oružane snage BiH su od početka uključene u ovo. Gradit ćemo zaštitni zid i nesebično ćemo podijeliti svoje znanje jer samo jedna greška može koštati života. OS BiH su spremne, opremljene i obučene da odgovore ovom izazovu”, rekao je poručnik Mirsad Alibegović, izvršni oficir čete za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Bombu su otkrili radnici koji su postavljali telefonske instalacije. Iz FUCZ ističu kako je sreća što su radnici, kada su kopali, prišli s druge strane bombe na kojoj nije upaljač, te su ostali smireni i pozvali nadležne.

Očekuje se da će akcija neutraliziranja i uništavanja aviobombe trajati od tri do pet sati.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime