Unis-Tok iz Kalesije pokrece novu proizvodnju i otvara nova radna mjesta

0
13

a83cfc8ad790d336173019cf96e21eb7_XLKalesija – Tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava Unis-Tok čiji su proizvodi otkivci za autoindustriju i proizvodi za šinska vozila je uspješan primjer bh. privatizacije … 

Osnovana je 1984. godine, u okviru sistema UNIS Sarajevo i već u prvim godinama rada afirmisala se kao vodeći proizvođač odbojno-vlačnih naprava na području jugoistočne Evrope.

PROIZVODI IZ KALESIJE U EU

Unis-Tok zapošljava 220 radnika i proizvodi iz Kalesije se izvoz u Austriju, Njemačku, Srbiju, Crnu Goru, Francusku, Mađarsku, Italiju, Hrvatsku i Tursku.

U razgovoru sa poslovni portal Akta.ba direktor Unis-Tok-a Mensur Hukić kaže kako u narednom periodu planiraju proširenje svog proizvodnog asortimana.

“Riječ je o izradi pločastog namještaja, a novi proizvodni pogon koji se sastoji od dvije hale je u fazi rada i biće završen do kraja godine”, kaže Hukić.

Kako tržište za njihovim proizvodima ne može čekati privremenu su u pogonu za proizvodnju unutrašnje i vanjske stolarije odvojili dio za pločasti namještaj, ubacili mašine i počeli sa radom.

Pločasti namještaj planiran je za izvozno tržište. Prve serije već su krenule, a do kraja godine kada se sve stvari polože po planiranom očekuju značajnije kapacitete.

ZAPOŠLJAVANJE

Otvaranjem novog pogona stvorena je i mogućnost za nova zapošljavanja, te u Unis-Tok -u kaže Hukić rade na prikupljanju kadrova.

“U novom pogonu pločastog namještaja će raditi 30 ljudi, dok u cijeloj tvornici ove i naredne godine planiramo povećanje broja zaposlenih na 80”, ističe Hukić.

Osim proizvodnje pločastog namještaja, radit će i na proizvodnji briketa i povećanju mašinskih kapaciteta za 20 posto u postojećoj proizvodnji metaloprerade.

Ono što je jako bitno naglasiti za ovu kompaniju jeste da prema svim kupcima osiguravaju maksimalan nivo pouzdanosti, posebno u odnosu na kvalitet proizvoda i rokove isporuke.

Također, posljednjih godina Unis-Tok se profilira i kao proizvođač, čija su specijalnost srednjevolumenski prstenovi, koji se ugrađuju u ležajeve za najveća vozila marki Mercedes, Volvo, Dajmler-Krajsler, Daf, Man…

Tvornica posjeduje kovačke kapacitete projektovane za oko tri miliona otkivaka godišnje ili 7.600 tona godišnje prerade čelika, sa trendom stalnih ulaganja i povećanja kapaciteta.

Svi proizvodni procesi strogo se kontrolišu po posebnim procedurama, usklađenim sa zahtjevima kupaca, kojima se pružaju maksimalne garancije kvaliteta proizvoda i kompletan logistički servis, uključujući i isporuku na željenu adresu.

Sistem kvaliteta ove kompanije uspostavljen je po standardu ISO 9001:2000, a izvršena je i verifikacija po standardu VDA 6.1., s obzirom da se najveći dio proizvodnje realizuje za kupce iz koncerna SCHAEFFLER – FAG-LUK-INA, kod čije je članice FAG Austrija Unis-Tok i zvanično u statusu “A” dobavljač.

Najznačajniji kupci: Schaeffler Berndorf (Austrija), FKL Temerin (Srbija), ZVL Auto Prešov (Slovačka), Autometal (Višegrad), Željeznice Bosna i Hercegovina, Željeznice Srbija…

 

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime