UNICEF odgovorio učenicima: O Konjević-Polju ne odlučujemo mi

0
1

unicef-lullabyBratunac – Nije tako, a učini se ponekad da su svi zaboravili na djecu i roditelje iz Konjević-Polja, koji su i 2014. godinu dočekali u svojim šatorima kod OHR-a, gdje namjeravaju ostati sve dok učenici ovog podrinjskog mjesta ne dobiju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

No, uoči same Nove godine, iz Ureda bh. UNICEF-a stigao je u sarajevsku OŠ Kovačići odgovor na pismo koje su tamošnji učenici uputili UNICEF-u, zatraživši da predstavnici ove organizacije stanu na stranu djece iz Konjević-Polja.

 

Ispunite svoju misiju

“Razumijemo vašu brigu i zahtjev. Nažalost, UNICEF, iako je od samoga početka uključen u pregovore oko nastave u Konjević-Polju, niti ima ovlasti niti političku moć. Mi ne možemo nikoga prisiliti da donosi ili mijenja odluke”, stoji u odgovoru UNICEF-a učenicima koji su pozvali ovu međunarodnu organizaciju da odbaci sve pravne prepreke, da zanemari političke interese i nadmudrivanja ministara iz RS-a i FBiH, da pređe preko izjava političara, direktora i roditelja, te da usmjeri svoju pažnju samo na dječake i djevojčice iz Konjević-Polja koji od septembra ne idu u školu.

“Ispunite svoju misiju i omogućite im prava kao i svoj drugoj djeci i na način kako su ona definisana u Konvenciji o zaštiti dječijih prava”, zahtijevaju učenici, podsjećajući:

“Mi imamo mogućnost da se školujemo, da učimo maternji jezik i da biramo predmete – djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja to nisu u mogućnosti. Konvencija o zaštiti dječijih prava kaže suprotno, prava bi morala biti ista za svako dijete i jednako dostupna svoj djeci, bez obzira na to da li žive u Sarajevu ili Konjević-Polju. Ili u bilo kojem drugom gradu ili selu u Bosni i Hercegovini”, kaže se u pismu učenika, kojima, međutim, UNICEF odgovara da radi ono što može:

“U svim dosadašnjim razgovorima sa stranama uključenim u ovaj problem naglašavali smo i naglašavamo da je najbolji interes djece da idu u školu. Ističemo da je pravo na obrazovanje osnovno pravo svakog djeteta, ističemo važnost poštovanja jezičkih i kulturnih specifičnosti svakog djeteta u nastavnom procesu,” tvrde uposlenici te međunarodne organizacije, napominjući:

“Kao i vi, svjesni smo da se mnoga prava djece u BiH krše. U svim našim projektima nastojimo obuhvatiti najugroženije grupe djece, te njihov glas prenijeti do onih koji donose odluke. Ali, ponavljamo, odluke ne donosimo mi.”

 

Čestitke za aktivizam

Učenici pomenute sarajevske škole, koja se nalazi u neposrednoj blizini šatora postavljenih prije skoro tri mjeseca, na razne načine su pomagali svojim vršnjacima iz istočne Bosne. Organizovali su prikupljanje hrane, odjeće kao i 100 knjiga školske lektire, ugostili su ih na školskim priredbama organizovanim u povodu Bajrama, Dana državnosti BiH, Božića i Nove godine.

“Želimo vam čestitati na aktivizmu i angažmanu oko pomoći vašim vršnjacima”, pišu tim učenicima uposlenici UNICEF-a, naglašavajući da znaju kako je škola u Kovačićima jedna od onih u kojima se uspješno provodi inkluzivna nastava.

A, samo kao dokaz svega toga: u vrijeme kada smo mi kod njih boravili, čuli smo o najnovijoj akciji škole: sakupljanju pomoći za operaciju njihovog učenika Mustafe Ahmetspahića, o kojem je i Oslobođenje više puta pisalo. Dječak boluje od cerebralne paralize, počeo je samostalno praviti korake, a ima nade da mu može biti još bolje.

 

(Oslobođenje)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime