Unaprijedimo ekonomski razvoj BiH

0
7

Refik_Kurgas3232aSandžak, BiH  ̶ Refik KURGAŠ, diplomirani ekonomista, suvlasnik kompanije AKOVA GROUP, potpresjednik stranke ASDA i predsjednik Kantonalnog odbora ASDA ZD kantona

Autor: Mersada Nuruddina Agović

Bošnjaci.Net: Uvaženi gospodine Kurgaš, es-selamu ‘alejkum! Na početku ovog našeg razgovora recite nam nešto o svom porijeklu, djetinstvu, školovanju…

Kurgaš: Alejkumu selam! Rođen sam 1962.godine u Bijelom Polju, gdje sam završio osnovnu i srednju školu, pa često s ponosom istaknem da sam ‘Limsko dijete’. Kao većina sandžačke djece, bio sam sretan, zadovoljan malim stvarima i onim sto sam imao i maštao o željama koje bi mi se mogle ostvariti. Od rane mladosti sam sanjao Bosnu i mislim da je volim više od mnogih koji su rođeni u njoj.

Za moj dolazak u Sarajevo najzaslužniji je moj dajdža Raif Džafić, rahmetli, uz Allahovu dozvolu, koji je za mene sinonim svega što predstavlja čovjeka Bošnjaka, poduzetnika i intelektualca. On je bio začetnikom porodičnog jedinstva i poduzetništva, i svi mi koji danas činimo cjelinu porodice i poduzetničkog projekta zahvalnost dugujemo, prije svega Allahu dž.š., pa njemu.

Bošnjaci.Net: Vi ste, između ostalih angažmana, prvi čovjek peradarske industrije “Brovis” koja djeluje u okviru AKOVA GROUP kompanije i u oblasti peradarstva ste vodeći proizvođač u Bosni i Hercegovini. Koji je recept za jedan takav uspjeh?

Kurgaš: Kompanija “Brovis” vodeća je kompanija u Bosni i Hercegovini koja se bavi proizvodnjom pilića, a ima omogućen kompletan i o drugima neovisan proces proizvodnje. To znači da ima vlastito matično jato, kapacitet 100. 000 ‘roditelja’, inkubatorsku stanicu od 11 miliona jajnih mjesta godišnje, klaonicu kapaciteta 4 hiljade/sat, stalno zaposlenu veterinarsku službu koja se brine o kvaliteti proizvoda i higijenskim uvjetima u kojima nastaju. Imamo vlastitu proizvodnju stočne hrane, najsavremeniju tehniku, jedinu funkcionalnu kafileriju u Bosni i Hercegovini, te savremeni sistem za pročišćavanje vode.

Naša kompanija ima uslove za rad koji su po svim standardima Evropske unije, što znači da zadovoljavamo i sve ekološke standarde. Pretpostavljam da smo jedini u Bosni i Hercegovini u ovoj djelatnosti koji posjeduju okolišnu dozvolu.

U „Brovisu“ radi oko 500 radnika koji su u odličnom kolegijalnom odnosu. Mi danas svojom proizvodnjom nezaustavljivo osvajamo tržište jugoistočne Evrope, jer smo sistemski onemogućeni da izvozimo na EU tržište.

Bošnjaci.Net: Posjeduje li Vaša kompanija “Halal” certifikat koji izdaje Agencija za certificiranje halal kvalitete?

Kurgaš: Da, dobili smo ga prije šest godina od Agencije za certificiranje halal kvalitete, što podrazumjeva da je hrana proizvedena po islamskim standardima. Švicarska certifikacijska kuća SGS vršila nam je audit i certificiranje po standardima:

– HACCP za sistem upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane,

– ISO 9001 za sistem upravljanja kvalitetom,

– ISO 14001 za sistem upravljanja okolišem.

U toku je planska priprema standardizacije – certificiranja zaštite na radu: OHSAS 18000, te ISO 22000 za upravljanje sigurnošću hrane kao i IFS standarda za kontrolu proizvodnje hrane.

Kurgas_Kompanija_za_proizvodnju_pilicaBošnjaci.Net: Kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane, šta mislite o odnosu naše vlasti prema njenim proizvođačima, posebno poljoprivrednicima?

Kurgaš: Poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine čine mali poljoprivredni posjedi do 2 hektara koje vode uglavnom siromašni poljoprivredni proizvođači. Porodice koje se bave poljoprivredom na toliko malim posjedima nisu u mogućnosti obezbijediti dovoljno hrane ni za sebe i svoje potrebe, a kamoli da se ozbiljno specijaliziraju u nekoj od grana ratarstva i stočarstva. Mi moramo imati jedinstveno tržište poljoprivrednih proizvoda, povećati produktivnost rada, životni standard poljoprivrednika. Moramo izraditi dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede u našoj zemlji, formirati odgovarajuće institucije sistema na nivou države, kao što je, na primjer, jedinstveno ministarstvo poljoprivrede. Aktuelna politička garnitura po rješavanju ovih pitanja, na žalost, ne pokazuje spremnost.

Bošnjaci.Net: Čuli smo da priređujete iftare za preko 1000 postača…

Kurgaš: U okviru aktivnosti koje se tretiraju društvenom odgovornošću, već tradicionalno organiziramo, između ostalog i iftar za građene Visokog kao i neke prijatelje iz okruženja. Nedavno smo priredili jedan takav iftar na koji su se okupili naši poslovni prijatelji, politički i drugi predstavnici, građani iz skoro cijele Bosne i Hercegovine. Među gostima na tom iftaru bili su kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dr. Mustafa Cerić, bivši premijer ZDK (Zeničko-dobojskog kantona) Fikret Plevljak, načelnica općine Visoko Amra Babić, načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i drugi. Lijepo je i veličanstveno družiti se u jednoj srdačnoj atmosferi na tradicionalnom skupu kakav je iftar. Nastavićemo, ako Bog da, sa tom praksom.

Bošnjaci.Net: Obaviješteni smo da se bavite humanitarnim aktivnostima. Na šta se one konkretno odnose?

Kurgaš: Predsjednik sam Fondacije ”Mi za djecu” koja ima za cilj školovanje izuzetno nadarene djece i trenutno izgradnju dvije područne škole: u Moštrima i Poriječanima kod Visokog. Razumijem potrebe djece, s obzirom da sam otac petero djece, četiri sina i kćerke koja pohadja osnovnu školu. Svake godine se odričem kamata sa privatnog računa u korist marljivih studenata. Učestvujem u humanitarnim akcijama namijenjenim nekim udruženjima građana, ali ne zaboravljam ni sportske kolektive.

Društvenu odgovornost pokušavam manifestirati i kao privrednik i kao čovjek. Bogobojaznost je pokretač mojih nastojanja da svima koji se obrate za bilo koju vrstu pomoći odgovorim na adekvatan način. Zna to ponekad biti i zamorno u društvu kakvo je naše, ali izabrao sam takav odnos prema društvenoj zajednici i ne namjeravam se, po tom pitanju, mijenjati.

Kurgas_sa_CericemBošnjaci.Net: Šta mislite o liku i djelu kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kojeg ste maloprije spomenuli, Dr. Mustafe Cerića?

Kurgaš: Dr. Cerić ima moju neizmjernu podršku. On je čovjek koji ima sve intelektualne i političke preduslove da uspješno vodi bošnjački narod. Njegovo iskustvo i intelektualni dignitet daju mi za pravo da vjerujem kako ima sve reference da integriše interese Bošnjaka, ali i svih građana koji Bosnu doživljavaju svojom domovinom. Trenutno je, po svemu sudeći, najkarizmatičnija ličnost na našoj političkoj sceni.

Radi javnosti treba naglasiti da se Dr. Mustafu Cerića ne treba i ne smije fragmentarno doživljavati kao što to pokušavaju da nametnu određeni mediji i njegovi politički protivnici. Isto tako, trebamo biti svjesni činjenice da samo onaj čovjek koji radi može i da griješi. Neradnik i kritizer ne griješe, jer se ne dovode u takve mogućnosti. Također, treba naglasiti i ovom prilikom, da na dr. Cerića u kontekstu rečenog, mislim kao na „prvog među jednakima“. Bosni ne trebaju autokratski vladari, imala ih je previše. On može biti integrativni faktor i u tom kontekstu gajim optimizam kada je riječ o njemu kao kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net: Recite nam kako ste se i radi čega uključili u rad stranke pod nazivom ”Alijina SDA” (Asda)?

Kurgaš: U Asda sam se uključio kad sam izgubio svaku nadu da će se nešto promijeniti u SDA i krenuti na bolje. Tada je moj izbor pao na Asda, stranku poštenih i časnih ljudi iz Krajine. Djelujemo u interesu građana i naše domovine Bosne i Hercegovine. Nedavno sam postao dobitnik javnog priznanja „Povelja općine Visoko“ koje dodjeljuje općinsko vijeće zaslužnim građanima za doprinos sveukupnom razvoju lokalne zajednice. Dobitnik sam i ratnih priznanja za doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Četiri puta sam ranjavan. Današnja SDA je izdala Alijinu ideju. Zato smo mi oformili Alijinu SDA (Asda) i kroz njene aktivnosti realiziramo naše patriotske dužnosti.

Uvjerenja sam da, takozvane ”velike“ stranke imaju problem populističkog djelovanja, ali i okupljanja velikog broja članstva koje se ne zna nositi s građanskom i političkom odgovornošću.Cijenim da ”manje“ političke stranke mogu ponuditi efikasnija i kvalitetnija rješenja. Znanje i društvena odgovornost nikada nisu bili populistički, ali jesu društveni – civilizacijski trendovi. Cijenu takvog rizika prihvata i naša partija, a na građanima je da se razumno određuju prema vlastitoj perspektivi, ne prema populističkim obećanjima.

Ovom društvu trebaju ‘ekspertski timovi’ za svaki društveni segment. Politički kadar je uništio sve društvene vrijednosti i zasijao društveni defetizam, pasivnost i razočarenje u sve i svašta. Mi u Asda vlastitim primjerima svjedočimo da sve može biti drugačije. Ako u vlastitim okruženjima pravimo rezultate, ne vidim razloga da to isto ne bi smo znali podići i na veći društveni nivo.

Bošnjaci.Net: Gospodine Kurgaš, šta za kraj možete poručiti našim cijenjenim čitateljima?

Kurgaš: Budimo vrijedan, marljiv i ponosan narod. Volimo majku Bosnu, matičnu zemlju svih Bošnjaka. Budimo joj odani i efikasnim, provjerenim programima unapređujmo njen ekonomski razvoj. Usavršavajmo svoje znanje, udružujmo se i razmjenjujmo radna iskustva.

Znanje i zajedništvo su dva preduslova koja se moraju izgraditi da bi rezultat bio društveno odgovoran i koristan. Predugo su ova država i svi njeni građani u sjeni sitnošićarskih interesa, prije svega partijskih oligarhija koje su osigurale monopol nad svim segmentima života. Moramo se osloboditi okova kolektivne svijesti i dati priliku onima koji su sposobni unaprijediti našu svakodnevnicu. Potrošačka i kolektivna svijest su dvije osobenosti naše današnjice kojih se moramo čim prije riješiti.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime