Una Suljić Fatić je nova predsjednica Komisije za lijekove KS

0
345

Foto: I. Š./Klix.ba

Mlada Una Suljić nova je predsjednica Komsije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu. Novi je to poslovni izazov najmlađe doktorice u oblasti farmacije u našoj zemlji.

Ova komisija vrši validaciju A i B liste lijekova, lista koje se usvajaju na federalnom, a potom spuštaju na kantonalni nivo. Ona u narednom periodu najavljuje analize lista te stavljanje lijekova za koje se utvrdi da su neophodni.

“Moja najveća uloga će biti u revidiranju smjernica za propisivanje lijekova, te postavljanje novih lijekova i njihovih smjernica, da bi pacijenti imali što je moguće bolju podršku od države. Pokušat ćemo pacijentima pribličiti da ono što je u apoteci besplatno, nije i zaista besplatno te da se kod propisivanja lijekova treba biti decidan”, kaže Suljić koja je prošle sedmice specijalizirala iz oblasti medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike.

Kaže kako je komisiji posebno važan signal s terena, jer se dešava da pacijenti idu u Srbiju jer su lijekovi jeftinij.

“Ljekari često ne razmišljaju o multi-terapijama gdje pacijenti koriste više lijekova koji jedan drugom smanjuju efekat ili jedan lijekom drugom povećava efekat pa se ne dobija potpuni i željeni cilj. Mi sa smjernica možemo umanjiti trošak budžeta i ta sredstva usmjeriti u neke druge segmente, kao što su onkološki pacijenti. Umanjivanjem troškova aktualne esencijalne liste možemo stvoriti mogućnost uvrštavanja novih lijekova na nju”, kaže ona.

Kaže nam i kako je cilj niveliranje kantonalnih lista, da svi imaju iste mogućnosti. Navodi primjer kako trakice za šećer koje su za KS tri puta skuplje nego u nekim drugim kantonima.

“Zašto su cijene različite, time i trošak budžeta, možda nije pitanje za mene, ali ću sigurno napisati inicijativu da se to uredi i ujednači. Ako se to ne desi uslijedit će pojačani odljev pacijenata”, naglašava ona.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Mi smo svjetski raritet u nekm stvarima, kaže Suljić te to ilustrira primjerom da jedino kod nas pacijenti mogu ići na neograničen broj ispitivanja, a stalni je nedostatak kadrova.

“More nepotrebnih lijekova se propiše, sigurno je da treba edukovati kadorve, usmjetiti ih prema standardima WHO”, kaže ona te kaže kako je sam sastav komisije jako važan.

Una Suljić namjerava u narednom periodu inicirati ili napraviti evojevrstan edukativni centar za prevenciju bolesti. On bi se sačinjavao od svih specijalistika, svih nivoa medicinske zaštite.

“Takvo nam nešto nedostaje jer liječenje je uvijek skuplje od prevencije”, kaže nam ona.

Na kraju nam kaže kako je pandemija ponudila brojne lekcije koje zdravstveni radnici, ali i oni koji brinu o njima trebaju savladati, da vrijeme moje dolazi treba donijeti porast kvaliteta zdravstvene zaštite.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime