UN: Vatikan pokušava prikriti zlostavljanje djece u katoličkim institucijama

0
5

612009086f8fc03be79b81fe394eff8d_700x550SAD – Komitet UN-a za prava djeteta upozorava Katoličku crkvu da prikriva prave razmjere zlostavljanja djece u sopstvenim redovima. A poznati prestupnici moraju da budu predati pravosudnim organima.

Slučajevi zlostavljanja djece u katoličkim institucijama moraju da budu javno ispitani, zahtjevaju eksperti u izvještaju koji je predstavljen u srijedu u Ženevi.

U decembru je bilo poznato kako je papa Franjo želio da oformi Odbor za zaštitu djece od zlostavljanja. No, ovaj odbor bi trebalo takođe da istraži kako se crkveno vođstvo odnosilo prema ovom skandalu, zahtijeva sada Komitet Ujedinjenih nacija. Katolička crkva je poznate nasilnike koji su zlostavljali djecu, samo prebacivala u druge biskupije ili u druge zemlje, gdje su oni mogli ponovo da ostvaruju kontakte s dječacima i djevojčicama. Saradnici i sveštenici Katoličke crkve su širom svijeta seksualno napastvovali desetine hiljada djece, objašnjava ovo tijelo Ujedinjenih nacija i naglašava da je “duboko zabrinut” zbog ovih zločina. Eksperti Ujedinjenih nacija zahtijevaju i obavezujuća pravila u crkvenom pravu, koja bi djecu bolje zaštitila od zlostavljanja širom svijeta u institucijama Katoličke crkve.

 

Vatikan: Preduzimamo mjere protiv zlostavljanja

Vatikan je, kao država potpisnica Međunarodne konvencije o pravima djeteta, morao po prvi put u januaru ove godine da odgovara pred 18 nezavisnih eksperata Odbora za prava djeteta. Tokom saslušavanja, koje je obavljeno 16. januara, eksperti UN su pored ostalog Vatikanu predbacili da pokušava da prikrije detalje u vezi sa razmjerama zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi.

Predstavnici Vatikana su pak, braneći se kazali kako se zapravo svim snagama bore protiv zlostavljanja djece. “Nema opravdanja ni za kakav oblik nasilja nad djecom niti za njihovu zloupotrebu”, kazao je ambasador Vatikana, Silvano Tomasi pred istražnim odborom UN.

4.000 slučajeva zlostavljanja prijavljeno je Rimu

Vatikan je tek u decembru odbio da istražnom odboru UN, koji je pitanja na koja je zahtijevao odgovore poslao još u julu, odgovori na koliko slučajeva zlostavljanja Kongregacija za nauk vjere Vatikana trenutno radi. A Kongregaciji je ukupno iz svih biskupija stiglo 4.000 prijava. Tako da kritičari Vatikanu predbacuje da želi da zadrži u tajnosti optužbe za zlostavljanja protiv crkvenih saradnika i sveštenih lica, a Vatikan se opet brani kako na taj način štiti svjedoke i žrtve.

Istražna Komisija UN za prava djeteta nadzire u kojoj se mjeri poštuje Konvencija o pravima djeteta. I u tom kontekstu, Vatikan je sada po prvi put javno i detaljno govorio o skandalu sa zlostavljanjem djece u Katoličkoj crkvi.

 

Autori: Štefan Dege / Svetozar Savić

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

(dw.de)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime