Umro prim. dr. Mehmed Ljuta: Odlazak “heroja u bijelom”, doktora kojeg su voljeli

2
249

Ugledni sarajevski ljekar, endokrinolog, prim. dr. Mehmed Ljuta, preminuo je jučer u 80. godini.

Dr. Ljuta je rođen 5. januara 1940. godine u Gornjem Vakufu. Poslije osnovne i srednje škole u rodnom gradu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a subspecijalizaciju obavio u Zagrebu.

Radni vijek je proveo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Pogibija brata

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pridružio se istinskim “herojima u bijelom” u opkoljenom Sarajevu, spašavajući ljudske živote. Iskazivao je veliku predanost prema svom pozivu, ustrajnost u odbrani zemlje, ali i ljubav prema Sarajevu i posebno rodnom Gornjem Vakufu.

Prema svjedočenju dr. Bakira Nakaša, dr. Ljuta bio je i jedan od utemeljitelja Državne bolnice “Sarajevo” 1992. godine i član Upravnog odbora bolnice u dva navrata u mandatnom periodu 1993.-1994. i 1994.-1995., “kada je bilo najgore”!

Ljuta (desno) i ratni reporter Akif Agić - nedefiniran
FOTO: Radiosarajevo.ba: Dr Ljuta (desno) i ratni reporter Akif Agić

Tokom opsade glavnog grada, 1993. godine, ubijen je i brat dr. Ljute, Nedžad Ljuta, koji je, također, imao uspješnu karijeru u privredi.

U poratnim godinama dr. Mehmed Ljuta je bio predsjednik Komisije za zaštitu imovine KCUS-a i uložio je godine truda kako bi spriječio otimačinu imovine Bosne i Hercegovine u susjednoj Hrvatskoj, konkretno specijalne bolnice za dječje bolesti “Nemanja Vlatković” u Cavtatu. Nažalost, nerijetko je bio sam.

Ipak, zahvaljujući ponajviše njegovom zalaganju, Županijski sud u Dubrovniku je u maju 2008,, nakon osam godina sporenja, donio odluku da objekti i zemljište dječije bolnice u Cavtatu budu vraćeni pravom vlasniku Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i državi BiH.

Velika borba

Uz stručni rad dr. Ljute kao ljekara, prof. dr. Faris Gavrankapetanović, bivši direktor KCUS-a posebno naglašava upravo njegovog djelovanje u cilju zaštite imovine BiH.

“Ono što ja vrlo dobro znam o rahmetli dr. Ljuti je naša decenijska saradnja vezano za povrat naše imovine u Cavtatu, dječja bolnica Tiha, “Nemanja Vlatković”. Tu borbu vodio je upravo prim. dr. Mehmed Ljuta, uz podršku Upravnog odbora koji je tada vodio prim. dr. Zlatkom Vukovićem. Svaka sjednica Upravnog odbora u periodu 2007.-2012. je imala tu tačku dnevnog reda. Grčevito smo se borili i, zaista, mi to nismo izgubili. Dalju sudbinu ne znam…”, kazao je prof. dr. Faris Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba.

Ljuta tokom rata - nedefinisano
FOTO: Radiosarajevo.ba: Dr Ljuta tokom rata

Dr. Ljuta bio je vrlo poštovan među svojim kolegama, cijenjen u Sarajevu, a omiljen u njegovom Gornjem Vakufu. U njemu su vidjeli “svog doktora”, a on uzvraćao brižnošću prema svakom od njih ko je trebao određenu pomoć i podršku.

Neka je vječni rahmet dr. Ljuti i svim “herojima u bijelom” koji više nisu sa nama. Oni koji su zadužili ovu zemlju svojom humanošću i čovjekoljubljem polako odlaze. Ostaju djela po kojima ih se moramo sjećati.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. VETERANI 317 SBBR ZENICE – GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA ,. SU SE OPROSTILI OD NAJVEĆE LEGENDE GORNJO VRBASKE DOLINE .UMRO JE NAŠ HASAN VEREM -TKZ DOKTOR JEDAN OD UTEMELJITELJA NAŠE SLAVNE BRIGADE. SIJEĆAĆEMO TE SE SA PONOSOM OD PRIJERATNI DANA 77 god- 99 god U HOTELU RADUŠA – GRADSKE KAHVANE – GRADINE – SOKOLOVOG GREBENA NA pl MAKLJEN , te TVOJI ODLAZAKA NA SARAJEVO – IGMAN -KONJIC – PROZOR -BUGOJNO – D VAKUF SVE U CILJU SLOBODNE I MIRNE BIH .POZDRAV DOMOVINI OD UDRUŽENJA 317 SBBR PREDSIJEDNIKOM PEN PUK KOMANDANTOM EDIN ŠERO.

    7

    0
  2. VETERANI 317 SBBR ZENICE ŽALE ŠTO ZA KRATKO VRIJEME U PAR DANA OSTADOŠE BEZ SVOJA DVA VELIKA STRUĆNJAKA . MEHO I MUJO BILI SU PRAVE PATRIOTE ZA GRAD HEROJ GORNJI VAKUF- USKOPLJE. dip pra MANGIĆ -dr LJUTA OSTAČE UPAMĆENI U NAŠOJ JEDINICI PRVI KOJI JE NAŠE SABORCE LIJEĆIO A DRUGI JE JEDAN OD UTEMELJITELJA SLAVNE BRIGADE i POSLIJERATNI PRIVREDNIK .HVALA IM ZA SVA DOBRA KOJA SU ČINILI NAŠIM SABORCIMA .POZDRAV DOMOVINI PORODICI SABUR I NJIMA VIJEĆNI RAHMET.

    11

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime