Umjesto putničkog voza uskoro turistički voz Bihać – Martinbrod

0
25

zeleznice_srbije_5_090913 (1)Bihać – Unskom prugom od Bihaća do Bosanskog Novog ni ove zime neće saobraćati putnički voz koji je, inače, odlukom Uprave “Željeznica Federacije BiH” ukinut prije godinu dana, jer ova kompanija više ne želi sama snositi troškove koji joj stvaraju gubitke u poslovanju, javlja RTV USK.

 

Za razliku od ukinute redovne putničke linije, “Željeznice” bi naredne godine, na inicijativu hotelijera, ugostitelja i Općine Bihać, mogle uvesti turistički voz Bihać – Martinbrod s ciljem unapređenja turističke ponude Nacionalnog parka “Una”.

Već godinu dana peron željezničke stanice u Bihaću, ali i ostalih na unskoj pruzi je pust, jer je zbog nesufinanciranja Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) ukinut putnički saobraćaj na relaciji Bihać-Bosanski Novi -Bihać. Kako kažu u Poslovno-prometnom području “Bihać”, ovaj voz neće biti uvršten u novi zimski red vožnje koji stupa na snagu polovinom decembra.

Samir Alagić, direktor Poslovno-prometnog područja ŽFBiH u Bihaću navodi kako je razlog ukidanja putničkog voza Bihać – Bosanski Novi – Bihać u novi, prije svega, financijske prirode, jer “Željeznice Federacije BiH” ne bi mogle podmiriti same troškove koji bi nastali njegovim uvođenjem. Alagić pojašnjava kako su Zakonom o financiranju željezničke infrastrukture i kombinovanog i putničkog saobraćaja, za obavljanje usluga željezničkog putničkog saobraćaja Federacija i Kantoni su dužni sufinancirati troškove.

– “Željeznice Federacije” na osnovu zahtjeva Vlade Federacije ili Vlade Kantona su dužne obavljati željeznički saobraćaj i na dijelovima mreže gdje bi nastali gubici, ali bi Vlada USK trebala namiriti razliku između ukupnih i nastalih troškova i ostvarenih prihoda. Nijedna kantonalna vlast u prošlim sazivima niti jednom konvertivilnom markom nije sufinancirala putnički saobraćaj – naglasio je Samir Alagić, direktor PPP ŽFBH Bihać.

Uprava ŽFBH bi na inicijativu Općine Bihać i NP “Una”, hotelijera i ugostitelja, naredne godine mogla uvesti turistički voz Bihać – Martinbrod s ciljem povećanja broja turista u NP Una.

– Prilikom nedavne posjete, Emdžad Galijašević, načelnik Općine Bihać, iskazao je interes da zajedno s hotelijerima i ugostiteljima Općina sufinancira turistički voz Bihać – Martinbrod. Mi u Poslovnom području Bihać sigurno imamo kapacitete i sposobnosti da odradimo svoj dio posla. Smatram da je to dobra ideja i da bi to poboljšalo turističku ponudu NP Una i Općine Bihać, te svima donijelo korist – kaže Alagić.

Uprava ŽFBH je načelno podržala ovu ideju u čiju realizaciju bi se, kako kaže Alagić, trebali uključiti svi nivoi vlasti kako bi što prije počela provedba projekta. Nakon nedavne posjete Bihaću, Mario Kozina, v.d. izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija, obećao je da će UpravaŽFBiH uraditi sve što je neophodno, da turistički voz Bihać – Martinbrod počne saobraćati unskom prugom.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime