Uloga knjige i biblioteke u savremenom dobu”

0
4
Tuzlarije
Tuzla, Banovići – U JU Javna biblioteka Banovići održan je okrugli sto “Uloga knjige i biblioteke u savremenom dobu”. Organizatori ovog stručnog skupa bili su Društvo bibliotekara TK-a i Javna biblioteka Banovići. Uvodničari su bili Edis Hodžić, direktor Javne biblioteke Banovići, mr. Enisa Žunić, NUB “Derviš Sušić” Tuzla, Tatjana Tomić, predsjednica Supštine Društva bibliotekara TK-a, i Fahrudin Sinanović, direktor Gradske biblioteke Kalesija i predsjednik Društva bibliotekara TK-a. U radu okruglog stola učestvovali su bibliotekari iz Gradačca, Živinica, Tuzle, Kalesije i Banovića.

Magistrica Enisa Žunić govorila je o informacijskim uslugama u službi javnosti i o djelatnosti informaciono-dokumentacionog odjela u bibliotekama. Naglasila je da biblioteke i informacijske službe moraju biti dinamične institucije koje povezuju korisnike sa globalnim informacijama, te idejama i stvaralaštvom za kojim korisnici tragaju. Navela je i da je razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija umnogome doprinio promjenama unutar bibliotečke nauke.

Fahrudin Sinanović je govorio o bibliotekama kao centrima cjeloživotnog učenja.

– Biblioteke su kuće znanja. Znanje je u knjigama, knjige su u biblioteci. Biblioteka je mjesto, centar cjeloživotnog učenja. Prosječan student fakultet završi do 25 godine. Od tada pa do penzije, do 65 godine života, pred njim je 40 godina rada. S obzirom na ubrzani razvoj nauke i tehnike, svih tehnologija, morat će i nakon fakulteta da se obrazuje, usavršava, da čita, morat će da dolazi u biblioteku, kazao je Fahrudin Sinanović.

Tatjana Tomić se osvrnula na rad školskih biblioteka.

– Školska biblioteka opskrbljuje učenika vještinama za učenje kroz cijeli život, razvija njihovu maštu i osposobljava ih za život odgovornih građana. Savremeno doba ističe proces učenja u zamjenu za dosadašnji najvažniji proces nastave. Školski bibliotekar ima veliku odgovornost u školi, kazala je Tatjana Tomić.

Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Jedan od zaključaka okruglog stola je da se uputi dopis Ministrstvu obrazovanja, nauke, kulture i sport u Vladi TK-a u kojem bi se tražilo da se sve biblioteke, i javne i školske, opreme informatičkom opremom i da im se omogući pristup internetu.

Rad Javne biblioteke Banović predstavio je direktor Edis Hodžić. Učesnici skupa iskazali su oduševljeni radom ove ustanove.

(tuzlarije.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime