Ulaganjem u prekvalifikaciju Konjičani otvaraju nova radna mjesta

0
11

Konjić – Dijalog između javnog-privatnog sektora: Efikasno korištenje javnih sredstava u premošćavanju nedostataka vještina, bila je tema današnjeg okruglog stola održanog u Konjicu.

Istaknuto je kako je razvoj ljudskih resursa kao i razvoj vještina nezaposlenih i pristup finansijskim sredstvima za razvoj radne snage neke su od ključnih tema sa kojima se suočavaju poslodavci i nezaposleni u BIH.

Smatra kako bh. radna snaga treba nastaviti usavršavati znanja kako bi bila u korak sa konkurencijom.

Derviš Dizdarević, direktor Agencije Prvi korak kazao je kako je uspostavljanje kontakata sa javnim institucijama bitno za zapošljavanje.

“U cilju zapošljavanja usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja, tako da se u naredne tri godine očekuje povećanje broja zaposlenih”, kazao je Dizdarević.

Iznoseći anketne podatke za 43 firme sa područja općine Konjic Ajla Greda, projektni menadžer Agencije Prvi korak je kazala je kako je 68 posto ispitanika najavilo proširenje proizvodnje, kupovinu, mašina, te prekvalifikaciju radne snage.

Jasmin Badžak, direktor SurTec -Eurosjaj kazao je kako bez investicija i kadra nećemo uspjeti pratiti trendove naročito u automobilskoj industriji.

Pojasnio je kako je kompanija na čijem je čelu prepoznala problem te zatražila pomoć javnih institucija i međunarodnih organizacija. Zahvaljujući ovoj saradnji stvoren je kadar koji je danas deficitaran.

“Nećemo stati sa investicijama. Planiramo otvoriti novi pogon gdje će biti zaposleno od 35-40 radnika”, kazao je Badžak, te poručio drugima da iskopiraju njihov primjer jer zajedno se može napraviti dobra kombinacija.

Amir Sarajlić, savjetnik za radne snage, USAID/SIDA GOLD Projekta pozvao je poslodavce da se aktivnije uključe u projekte. Naglasio je kako su Tešanj i Goražde uspješne sredine, ali je i Konjic sredina koja ide tim putem jer je napravila velike korake u zapošljavanju.

U okviru okruglog stola upriličena je i svečana ceremonija dodjele certifikata za 55 polaznika obuke, a nakon toga i obilazak pogona SurTec kompanije u kojima su nedavno zaposlene 54 osobe zahvaljujuci projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje inženjera hemije i galvanizera za potrebe ovog preduzeća.

Ela Hakalović, zahvaljujući pomenutom programu dobila je zaposlenje u kompaniji SurTec na poslovnima hemijskog inženjera. Kaže kako je ovo odlično iskustvo za mlade u Bosni i Hercegovini. Smatra kako državi treba što više ovakvih projekata.

Također, uspješnu obuku i zaposlenje u kompaniji na poslovima  galvanizera SurTec dobio je Bilal Žetica.

“Ovo je primjer projekta za mlade kako se treba raditi i postupati”, kazao je Žetica.

E. Ko

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime