Ulaganje u obrazovanje najbolja investicija i garant uspjeha mladih generacija

0
9

Prijem_za_direktore_obrazovnih_ustanova_kod_nacelnika_Galijasevica_979682405-530x276Bihać – Obrazovne ustanove na području Općine Bihać u 2013.godini u fokusu su rada općinske administracije koja je i pored činjenice da obrazovanje nije u nadležnosti lokalne zajednice u ovoj godini rekonstruisala i obnovila nekoliko sportskih igrališta pri osnovnim školama Orašac-Kulen Vakuf, Vikići i Gornje Prekounje, obezbijedila paketiće za bihaćke osnovce, sufinancirala troškove prijevoza učenika, te učestvovala u sanaciji sanitarnih čvorova u nekoliko škola.

Istaknuto je ovo na današnjem prijemu direktora predškolskih, osnovnih i srednjih obrazovnih ustanova kod mr.sci Emdžada Galijaševića, Općinskog načelnika Bihaća. Načelnik Galijašević  ističe da Općina Bihać čini sve da poboljša uslove za nesmetano odvijanje nastave u bihaćkim osnovnim školama, jer je ulaganje u obrazovanje i sport najbolja investicija i garant uspjeha mladih i obrazovanih ljudi, što je, dodaje načelnik Galijašević, potvrdio i uspjeh naše nogometne reprezentacije.

„Ono što svi trebamo radit jeste ulagati u nauku i bez obzira što neki govore da škole nisu rentabilne , one to jesu i odgovorni moraju  ulagati u obrazovanje. Najbolja potvrda toga jeste osnivanje i opstanak našeg Univerziteta „- kazao je načelnik Galijašević.

Iako srednje obrazovanje nije u nadležnosti Općine Bihać, a imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani Bihaća, a posebno 46 posto nezaposlenog radno sposobnog stanovništva Bihaća, mr.sci . Emdžad Galijašević, Općinski načelnik Bihaća i Općina Bihać , odlučila je 2013.godine sufinancirati troškove prijevoza za 1.145 srednjoškolaca iz Bihaća. Općina Bihać sufinancirati sa 30 posto troškove prijevoza srednjoškolaca, za što je u općinskom budžetu osigurano 100.000 KM.

„ Nećemo sjediti skrštenih ruku i gledati kako naša djeca pohađaju nastavu u neuslovnim školskim objektima, kako nemaju adekvatnih sportskih dvorana i igrališta i kako njihovi roditelji daju i zadnju marku za njihov prijevoz i udžbenike. Općina Bihać pomoći će u kapacitetu kojem općinski budžet dozvoljava bihaćke osnovce i srednjoškolce i na taj način poslati poruku da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija „- istakao je načelnik Galijašević.

Općina Bihać u 2013.godini u centralnoj gradskoj osnovnoj školi Harmani I rekonstruisala je  sportsko igralište, riješena je odvodnja oborinskih voda i prilaz ulazu u školu. Za rekonstrukciju igrališta izdvojeno je 54.000 KM, a Općina Bihać pored uređenja sportskog igrališta izdvojila 13.000 KM za uređenje sanitarnog čvora u školi.

Novoasfaltirano školsko igralište za nogomet i košarku dobili su učenici i nastavnici Osnovne škole Prekounje. Za novu asfaltnu podlogu na igralištu OŠ Prekounje Općina Bihać osigurala je 42.000 KM.. Ova škola ranije je dobila donacije od strane Općine Bihać u vidu lopti, te kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

Općina Bihać izdvojila je 70.000 KM za uređenje područne škole u Srbljanima. Osigurana sredstva iskoristiti će se za uređenje vanjske fasade, keramičke radove, vodoinstalaterske radove, stolariju i podno centralno grijanje. Nakon obnove 71 učenik u drugom polugodištu pohađati nastavu. Također, u ovoj mjesnoj zajednici osigurana su  i sredstva za prijevoz 28 učenika iz Brkića do njihove škole.

U cilju racionalnije potrošnje i uštede energije, a na osnovu Odluke o usvajanju programa i kriterija raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti – za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije”, Federalno ministarstvo prostornog uređenja sklopilo je  ugovor o sufinansiranju projekta “Povećanje energetske efikasnosti u područnoj školi Izačić-Bihać” sa Općinom Bihać. Federalno ministarstvo prostornog uređenja sufinansira ugovor u iznosu od 50.000 KM.Otvorena je i područna škola u Maloj Peći koju  pohađa 24 učenika.Područna škola u Maloj Peći počela se graditi 2008.godine , a nakon tri godine stanke zahvaljujući sredstvima od 30.000 KM koliko je izdvojila Općina Bihać , zgrada je konačno dovršena.

(BISCANI.NET)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime