Ulaganja u RMU Zenica oko 40 miliona maraka

0
30

Zenica – Elektroprivreda BiH će dokapitalizirati Rudnika mrkog ugljena Zenica s više od 40 miliona KM.

Planom su predviđeni radovi na realizaciji investicionih projekata koji se odnose na otvaranje i pripremu podne ploče glavnog ugljenog sloja u otkupnom polju trase na zapadnom dijelu jame, uz paralelne radove istraživaja podinskog ugljenog sloja u istočnom dijelu tektonske trase Raspotočje. Kako je navedeno u prijedlogu Odluke o kojoj će se Skupština Društva izjašnjavati na sjednici 26. novembra za navedene investicione projekte izgrađena je odobrena neophodna projektno tehnička i druga dokumentacija.

Rok za završetak radova je 31.12.2016. godine.

Ukupni troškovi u investicionom ciklusu su planirani u iznosu 49.427.687,68 KM, od čega u strukturi, troškovi radne snage su učesvovali sa 11.596.741,08 KM, troškovi energije 1.386.580,00 KM, te troškovi za nabavku opreme i repromaterijala koji su iznosili 36.444.366,60 KM.

Predmetnim planom je predviđeno da investiciona sredstava u iznosu 30.427.687,68 KM a koja se odnose na troškove radne snage, troškove energije i troškove za nabavku opreme i repromaterijala imaju kreditni karakter, dok investiciona sredstva za nabavku kompleksa samohodne hidraulične podgrade za širokočelno otkopavanje u planiranom iznosu 19.000.000,00 KM budu sredstva iz dokapitalizacije od strane vladajućeg Društva (JP Elektroprivreda BiH).

Otvaranjem otkopnog polja planiraju se pripremiti ukupne eksploatacione rezerve uglja u količini od 500.000 tona, a predviđa se i otkopavanje širokočeonom metodom od septembra 2016. uz mjesečnu proizvodnju od 30.000 tona iz širokog čela, što predstavlja vijek ekploatacije od 17 mjeseci.

Uvjet za početak otkopavanja je nabavka kompleksa samohodne hidraulične pregrade do juna 2016. godine.

Kao je navedeno u Odluci radovi na pripremi otkopnog polja u jami Stara jama, su u toku i trebalo bi da budu završeni do marta 2016. godine, što bi obezbijedilo kontinuitet u proizvodnji uglja u Staroj jami.

“U pogonu “Raspotočje” trenutno po evidenciji vodi se 380 zaposlenika od čega je radno angažovano 330 , a po osnovu bolovanja odsutno je 40 i na čekanju posla se nalazi 10 zaposlenika. U vrijeme nastavka realizacije investicionih projekata planiran je stalni angažman 320 zaposlenika”, navdeno je u Odluci.

Početak proizvodnje, odnosno početak radova otkopavanja širokočelnom otkopnom metodom, uz istovremene radove na otvaranju narednog otkopnog polja, koji je planiran od septembra mjeseca 2016.godine, planiran je stalni angažman 518 zaposlenika.

U Odluci je istaknuto da je plan radne snage detaljno razrađen u Planu restrukturiranja i nastavka rudarskih radova nakon gorskog udara u pogonu „Raspotočje” JP Elektroprivreda BiH, d.d.-Sarajevo, ZD RMU „Zenica” d.o.o.-Zenica”, (novembar 2014.godine).

(akta)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime