Uklonjena riječ »genocid« sa spomenika

0
16

slikacVišegrad – Nadležne komunalne službe u Višegradu jutros su oko 7 sati, uz asistenciju policije, uklonile spornu riječ “genocid” sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna opštinska služba izdala nalog da se ukloni.

U policiji su potvrdili da nije bilo incidenta.

Izvršenje sporne odluke bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto događaja policija, radnici i inspektor izašli sat ranije. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

Ogorčena predsjednica udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je da će višegradske žrtve sada na nadgrobnom spomeniku (nišanu) svake žrtve u Višegradu staviti riječ genocid!

Nakon što je jutros uklonjena riječ ”genocid” sa spomen-obilježja na mezarju Stražište, nešto poslije 8 sati je jedna žena svojim crvenim karminom simbolično ponovo napisala riječ – ”genocid”.

Protiv odluke o uklanjanju spomenika bila su bošnjačka udruženja žrtava rata.

Urbanističko-građevinska inspekcija je još ranije naložila uklanjanje spomenika ubijenim i nestalim Bošnjacima u Višegradu na gradskom mezarju Stražište.

Ovakva odluka donesena je nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odbilo žalbu Medžlisa Islamske zajednice Višegrad na rješenje kojim se traži da se ukloni postavljeni spomenik žrtvama na mezarju “Stražište”.

Neuspješni pregovori

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da su u ovom slučaju provedene sve zakonske procedure i danas se samo pristupilo izvršenju rješenja nadležnog opštinskog organa.

“Učinjeno je to, jer je i opštinski parlament donio zaključak o brisanju riječi, a vođeni su i mnogi pregovori sa bošnjačkom stranom da sami Bošnjaci uklone sporni natpis, što nije učinjeno”, istakao je Mišković.

Narodni poslanik Miroslav Kojić rekao je da srpski narod poštuje muslimanske žrtve i da nije dirao spomenik njima u Stražištu, iako je i on bespravno podignut.

“Danas smo pokazali da niko, pa ni Bakira Hasečić i predsjednik Medžilsa Islamske vjerske zajednice u Višegradu Bilal Memišević nisu jači od države i zakona”, rekao je Kojić.

On je rekao da su u Višegradu u ratu pale mnoge žrtve i među Srbima i Bišnjacima, ali za srpske žrtve niko dosad nije odgovarao.

“To je ohrabrilo Hasečićevu i Memiševića da oni pisanjem riječi ‘genocid’ na spomeniku određuju karakter rata”, rekao je Kojić. (Srna)

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime