Ukinuta presuda Ratku Lavrniću za zločine nad Bošnjacima u Ključu

0
3

370_20121023191456_sequence_01.still1053Ključ, BiH – Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu kojom je Ratko Lavrnić oslobođen optužbe za zločin protiv civila počinjen 1993. godine u Ključu, te naredio da se suđenje ponovi.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću, Lavrnić je u oktobru 2012. godine oslobođen optužbe da je, kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 10. februara 1993. godine došao u zaselak Rejzovići i ubio tri bošnjačka civila, a jednog ranio.

Na tu presudu žalilo se Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zbog povrede krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

U svojoj žalbi Tužilaštvo je predložilo da se prvostepena presuda ukine i odredi novo suđenje. Odbrana optuženog tada je predložila da se žalba Kantonalnog tužilaštva odbije, a prvostepena presuda potvrdi.

Razmatrajući žalbu, Vrhovni sud FBiH je zaključio kako je prvostepeni sud učinio bitnu povredu krivičnog postupka.

– Prvostepeni sud je propustio da se u obrazloženju svoje presude potpuno i određeno izjasni koje činjenice iz optužnice smatra dokazanim, odnosno nedokazanim, i iz kojih razloga, odnosno da navede razloge zbog čega se javio čitav niz sumnji u pogledu relevantnih činjenica od kojih zavisi krivnja optuženog – navedeno je u odluci Suda, javio je BIRN – Justice Report.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime