Ukida se Studentska poliklinika: SPUS bez stava, problem za studente koji dolaze van KS

0
73

Planirano je da zaposleni radnici budu pripojeni drugim zdravstvenim ustanovama. Korisnici zdravstvene zaštite sa područja Kantona Sarajevo koji ostvaruju zdravstvenu zaštitu u ovoj ustanovi, u okviru porodične medicine, obavezni su da se registruju u timove porodične medicine, u ustanovama koje pružaju usluge porodične medicine.

Studentima izvan Kantona Sarajevo treba osigurati zdravstvenu zaštitu u skladu sa Sporazumom o načinu i postupcima korištenja zdravstvene zaštite van područja kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja kome osiguranik pripada.

Žana Pozderac, v.d. direktorice Zavoda za zaštitu zdravlja studenata UNSA, za Klix.ba kaže da su u junu naprasno upoznati sa idejom o gašenju određenih zdravstvenih institucija.

Brinu o zdravlju 40.000 studenata

“Mi smo u junu 2016. pozvani na jedan sastanak sa premijerom KS i ministricom zdravstva KS. Već tada nam je rečeno da na sljedećem sastanku neki od nas neće biti tu jer će biti ugašene institucije, pri čemu je dato do znanja da će biti ugašen i Zavod na čijem sam ja čelu”, kaže Pozderac uz objašnjenje da radna grupa koja je radila na izradi plana restruktuiranja nije konsultirala nikoga iz Zavoda.

Zavod se, prema njenim riječima, brine o zdravlju 40.000 studenata i zaposlenih na UNSA pri čemu se prvenstveno radi o prevenciji. Trenutno je u Zavodu zaposleno 50 osoba od čega je 12 nemedicinskih radnika.

“Mi imamo preko 40.000 kartona, i naše usluge su, mislim nezamjenjive. Zavod je osnovan 1949. godine i to kao dio univerzitetske porodice. Kasnije je koncepcija porodične medicine preuzela dio naših pacijenata, ali se oni sada nama vraćaju jer se koncepcija porodične medicine pokazala lošom, redovi su predugi, čeka se predugo, a ovdje su imali efikasnu zdravstvenu zaštitu”, dodaje Pozderac.

Pozderac smatra da bi upućivanje 40.000 kartona iz Zavoda u timove porodične medicine moglo dovesti do haosa.

“Mi se bojimo da bi reforme na ovaj način mogle dovesti do haosa. Mi jesmo za reforme, ali su za nas reforme vraćanje u porodicu UNSA i odluka da mi vodimo brigu o zdravlju svih studenata i profesora”, dodaje Pozderac. Zavod je uputio pismo svim dekanima i rektoru UNSA i sa njima imaju određene kontakte s ciljem daljeg uvezivanja sa UNSA i sprečavanja gašenja UNSA.

Ako se Zavod ugasi, studenti koji su sa područja KS prelaze u svoje timove porodične medicine. No, pravi problem bi mogli imati oni studenti koji nisu sa područja KS i koji ne mogu koristiti usluge porodične medicine u ovom kantonu pa nije jasno ko će se brinuti o njihovom zdravlju.

Pitanja koja traže odgovor

“To je jako dobro pitanje koje i mi svima postavljamo. To je veliki problem koji moramo javno postaviti jer može nastati veliki problem. Studenti su odvojeni od svojih porodica, često su u stanju socijalne potrebe i ovaj prijedlog ne smije proći bez diskusije”, kaže Pozderac koja kaže da se mora razgovarati i šta će biti sa zgradom Zavoda koja je namjenski građena te se nalazi na odličnoj lokaciji.

Zavod je u ranijem periodu poslovao prilično dobro, pojašanjava Pozderac. Imali su uređene odnose sa zavodima osiguranja KS kao i drugih kantona, a ostvarivali su i vlastite prihode zahvaljujući izdavanju ljekarskim uvjerenjima kojih godišnje prosječno izdaju 12.000.

Klix.ba je još prošle sedmice kontaktirao i Harisa Zahiragića, predsjednika Studentskog parlamenta UNSA. Zahiragić je rekao da SPUS još nije zauzeo zvanični stav o ovom pitanju.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime