Ujedinjuju se šumsko-privredna preduzeća RS-a i FBiH

0
9

SetWidth678-preduzee-Star-JelaBuzim, Olovo, Kalesija – U Bosanskom Petrovcu, 4. decembra, održan je sastanak načelnika općina: Bosanski Petrovac, Bužim, Sanski Most, Olovo, Kalesija i Bosansko Grahovo, na temu osnivanja šumsko-privrednog preduzeća u općini Bosanski Petrovac.

S obzirom na činjenicu, da općina Bosanski Petrovac, predstavlja općinu sa najvećim prirodnim bogatstvima šumom, na području Unsko-sanskog kantona, a da dobit koja se ostvaruje ovim putem, nije adekvatna količini sječe i prihodu koji se ostvari na području općine, predstavlja problem općini. Sve ove nelogičnosti dopunjuju se i činjenicom da općina Bosanski Petrovac nema predstavnike u skupštini USK-a, kao i u rukovodećim tijelima ŠPD Unsko-sanskih šuma.

Ogromna prirodna bogatstva od kojih nemaju ništa

Vrhunac neprimjerenog odnosa prema ovoj općini su posljednje raspodjele sredstava po općinama, u kojima Vlada kantona, niti jednim konvertibilnim feningom, ne spominje Bosanski Petrovac (raspodjela dobiti od šuma od 1,9 miliona KM i raspodjela od GSM licenci), objavili su na stranci ove Općine. Ovakav odnos kantonalnih vlasti, natjerao je općinske vlasti da se pokrene inicijativa za osnivanje šumsko privrednog društva u Bosanskom Petrovcu, koja je jednoglasno usvojena na općinskom vijeću i upućena u proceduru kod Skupšine USK.

Sve općine, učesnice sastanka, nalaze se u sličnim situacijama, u kojima i pored ogromnog prirodnog bogatstva, ne dobijaju gotovo ništa, ali bez obzira na veliku diskriminaciju viših nivoa vlasti, sve općine su na dobrom putu ka rješavanju problema, istaknuto je na sastanku.

“Ovaj sastanak je upravo da mi potvrdimo tu našu namjeru, da ljudi shvate da mi radimo na tome i da ne može tako više biti. Koraci koji su poduzeti su da smo na našem vijeću, donijeli Odluku, da se formira šumsko privredno preduzeće, Šumarija u Bosanskom Petrovcu, rukovodeći se važećim zakonskim propisima, iako ne postoji Zakon o šumama. U tom cilju sam pozvao, moje prijatelje, ljude koji isto misle kao i ja, da čujem njihovo mišljenje i da zajedno djelujemo u pravcu rješenja o statusu općina koje zaslužuju, a ne ovakva diskriminacija, koja je do sada bila”, istakao je načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Donošenje kantonalnog zakona

“Ovaj problem što se dešava u ove četiri općine: Bosanski Petrovac, Glamoč, Dvar i Bosansko Grahovo, jeste da oni posjeduju šume, a da faktički kao jedinice lokalne samouprave, apsolutno nemaju ništa od toga. Zaključak našeg današnjeg sastanka je da donošenjem kantonalnog zakona o šumama, bude omogućeno općini Bosanski Petrovac, formiranje samostalne šumarije, jer su oni najbogatiji šumom, čime želimo skrenuti pažnju svim onima koji se ponašaju drugačije nego što bi trebali”, dodao je načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović.

Ovu inicijativu su od prvog dana, takođe, podržali i načelnici općina Bužim, Sanski Most, Bosansko Grahovo, Drvar, Konjic, Vareš, Olovo…

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime