UIO (ni)je leglo kriminala

0
17

slikac (1)BiH –  Direktor i 11 članova menadžmenta Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) saslušani su danas pred Komisijom bh. parlamenta zaduženom da utvrdi je li u Upravi bilo nezakonitosti i svi su ustvrdili da nema zloupotreba u ovoj instituciji.

Parlamentarci iz Komisije većinom su tvrdili da je Uprava leglo kriminala te tražili imena svih odgovornih za višemilionsku štetu po budžet. Njihovim optužbama na račun UIO pridružio se ponovo Mehmedalija Osmić, inspektor i predsjednik Sindikata Uprave.

Svih 11 šefova odsjeka i sektora u UIO članovima “istražne” komisije Predstavničkog doma iznijeli su podatke o svom radu, saopštivši da su od 2004. do kraja 2013. godine Tužilaštvu BiH podnijeli 941 izvještaj zbog sumnje da su počinjene nezakonitosti iz oblasti indirektnih poreza sa štetom od 160 miliona KM. Naglasili su i da su protiv svih službenika Uprave, za koje  je utvrđeno da su napravili propuste u radu, podnesene disciplinske ili krivične prijave.

“Cijeli menadžment je opredijeljen da konačno bude utvrđeno da li je ili nije bilo nezakonitosti u samoj Upravi. Dostavili smo sve što ste tražili, a dobićete još dokumentacije ako bude zatražena”, rekao je Miro Džakula, direkor UIO, podsjetivši da je njegovim dolaskom na čelo ove institucije od prije dvije godine naplata prihoda povećana za 340 miliona KM godišnje.

Zbog činjenice da UIO godišnje prikupi 5,8 milijardi KM prihoda, Džakula je poslanicima kazao da je Uprava najzaslužnija za fiskalnu stabilnost države. Prvi sindikalac UIO Mehmedalija Osmić, koji već pet godina iznosi teške optužbe na rad ove institucije, bio je razočaran izlaganjem rukovodstva koje “šuti, jer se boji”.

“Razumijem ih. I ja sam preživio brojne prijetnje i šikaniranja. Dobro je da radi ova parlamentarna komisija, ali je prekasno formirana. Pred vama sjede pogrešni ljudi, ogroman kriminal u UIO ima svoje ime i prezime”, rekao je Osmić, optuživši bivšeg direktora Uprave Kemala Čauševića kao glavnog krivca.

Naglasio je da je sve nadležne blagovremeno obavještavao o nezakonitostima, ali niko nije reagovao sve dok Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu nisu “počeli raditi svoj posao od marta 2013. godine”.

 Dostavili smo sve što ste tražili, a dobićete još dokumentacije ako bude zatražena, rekao Džakula

“Za kriminal su odgovorni Čaušević i ostali. Kad budem na sudu, javno ću reći ko su ostali. I u parlamentu su za sve znali, ali nisu reagovali, jer je Čaušević zapošljavao njihove ljude, njemu su mnogi dužni”, izjavio je Osmić obrušavajući se na Čauševića, kojem je Sud BiH, zbog istrage, blokirao imovinu, vrijednu više miliona maraka.

Drago Kalabić (SNSD), predsjedavajući Parlamentarne komisije, negodovao je što se Čaušević ni danas  nije pojavio pred parlamentarcima. Kalabić je pitao čelnike UIO zašto hiljade obveznika PDV-a nikad nisu kontrolisane i zašto se zaposlenima daju stimulacije za rad u Banjaluci, kao da je ovaj grad “neprijateljska teritorija”.

“Ovo je pitanje za Tužilaštvo BiH i SIPA, pitanje je samo da li Tužilaštvo štiti kriminal u UIO težak stotine miliona maraka. Nismo istražioci, ali smo utvrdili da neko štiti počinjeni kriminal”, ocijenio je Kalabić, dok je njegov  kolega iz Komisije Dragan Vrankić, (HDZ BiH) i bivši član Upravnog odbora UIO, jedini pohvalio njen rad kazavši da je Uprava nešto najbolje što se desilo BiH.

Poslanika DNS-a Petra Kunića zanimalo je da li je moguće da je bivši direktor Kemal Čaušević jedino i najveće zlo u UIO i zašto odmah po primopredaji dužnosti direktora nisu prijavljene njegove navodne nezakonitosti, na šta nije dobio konkretan odgovor.

Ismeta Dervoz, zastupnica SBB-a, je pitala direktora Uprave Miru Džakulu zašto je saradnicima zabranio da istupaju u javnosti i otkud tolika ovlaštenja jednom direktoru.

“Uprava nije ni Čaušević ni Džakula, ona je tim”, dodala je Ismeta Dervoz.

Kalabić je saopštio da će vjerovatno od Predstavničkog doma zatražiti dodatno vrijeme za rad Komisije, jer su jdanas od UIO dobili preobiman materijal i ne znaju šta se u njemu nalazi.

Parlamentarna komisija za utvrđivanje eventualnih nezakonitosti i zloupotreba u UIO osnovana je 23. maja prošle godine i posao je trebalo da završiti mjesec kasnije. Budući da je njeno konstituisanje kasnilo, mandat joj je najprije produžen do kraja 2013. godine, a potom do 28. februara ove godine. Njeni članovi primaju dodatne naknade za ovaj angažman.

Podjela zlatnika

Mladen Bosić (SDS), član Parlamentarne komisije, pitao je direktora UIO Miru Džakulu kako je mogao sam sebi za desetu godišnjicu postojanja Uprave dodijeliti zlatnik vrijedan oko 4.000 KM. Džakula je odgovorio da mu je zlatnik dodijeljen odlukom Upravnog odbora UIO za dobre rezultate rada. Objasnio je i da je on odlučio da zlatnike dobiju predsjedavajući Upravnog odbora UIO Nikola Špirić i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

“Nismo na pravom putu ako se ovdje optužuje na stranačkoj osnovi”, dodao je Džakula.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime