Ugovori sa 39 visokoobrazovanih pripravnika – povratnika u RS

0
10

28102013Bosanski Novi, Rogatica, Sarajevo, Vlasenica, Kotor-Varoš – Na svečanosti u sali Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu danas je upriličena promocija “Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske” i potpisivanje ugovora sa 39 visokoobrazovanih kadrova o obavljanju pripravničkog staža.

Goste i povratnike je najprije pozdravio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović zaželjevši uspješan i plodonodan rad onima koji su potpisali ugovore i izrazio zahvalnost poslodavcima koji su prepoznali značaj ovog projekta i uključili se u njega. Ministar Osmanović je istakao hrabrost ovih mladih ljudi koji su se odlučili za povratak na područje ovih općina.

– Također, želimo potaknuti povratnike srpske nacionalnosti na područje Federacije BiH. To je poruka da su dobrodošli i da su općinske, kantonalne, entitetske i državne institucije i njima dostupne – poručio je ministar Osmanović.
Generalni direktor Bosnia Bank International Amer Bukvić pozdravio je prisutne i najavio da će se ova banka i u budućnosti uključivati u projekte ove vrste, a u ime poslodavaca govorio je Kemo Čamdžija iz Rogatice.

Ovo je prvi put da se, u realizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, provodi ovakav program pomoći za povratnike iz kategorije mladih visokoobrazovanih kadrova i predstavlja svojevrstan pilot projekt.

Njegovo provođenje ne bi bilo moguće bez poslodavaca koji su prepoznali značaj održivog povratka i prihvatili angažiranje visokoobrazovanih povratnika u Republiku Srpsku.
Za realizaciju ovog Programa Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je objavilo javni poziv na koji se prijavilo ukupno 57 kandidata, od kojih je opće kriterije ispunilo njih 49, i to 10 pravnih subjekata – potencijalnih poslodavaca i 39 fizičkih lica potencijalnih pripravnika/volontera.

Nakon provedene procedure u 12 općina u Republici Srpskoj angažirano je ukupno 36 povratnika sa VSS i to u općinama Bijeljina 4, Bratunac 6, Doboj 6, Modriča 2, Novi Grad/Bosanski Novi 4, Kotor Varoš 2, Banja Luka 2, Srebrenica 2, Vlasenica 1, Rogatica 1, Zvornik i Teslić po 3 kandidata.

Kroz ovaj program pripravnički staž će obaviti  10 ekonomista, 6 diplomiranih pravnika, 7 kriminalista, 9 povratnika sa završenim filozofskim i fakultetom političkih nauka, te po jedan sa prirodno-matematičkim, saobraćajnim, tehnološkim i zdravstvenim fakultetom.

Za sve pripravnike/volontere Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je po 6.000 konvertibilnih maraka za godinu iz kojih će poslodavci isplaćivati doprinose i naknadu za obavljeni rad.
Ukupan iznos izdvojenih sredstava je 206.400 konvertibilnih maraka. Pojedine općine koje su mogle osigurati vlastita sredstva učestvovat će u finansiranju ovog programa, a to su Novi Grad/Bosanski Novi, Teslić i Rogatica.

(fbihvlada.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime