Ugljevik: Ugrožena imovina 500 bošnjačkih povratnika

0
32

izuzimanje-imovine-povratnikaUgljevik – Vlasnici imovine i građani mjesnih zajednica Janjari – Atmačići, Glinja i Srednja Trnova uputili su prigovor sa alarmantnim podacima na plan eksproprijacije za eksploataciono i koncesiono polje na području opštine Ugljevik.

Prigovor, koji je upućen načelniku Opštine Ugljevik, za sada je potpisalo oko 500 bošnjačkih povratnika čija je imovina ugrožena mogućom eksproprijacijom.

Naime, radi se o planu eksproprijacije na području Ugljevik Istok za eksploataciju uglja za potrebe Termoelektrane tri u ovom kraju.

Uništavanje izvorišta

– Vlasnici imovine koja je predmet ovog plana su protiv eksproprijacije i traže od nadležnih organa da odbiju prijedlog za utvrđivanje opšteg interesa. Dokument koji je stavljen na javni uvid daje površne i neprecizne informacije i nije pokriven planskim dokumentima predviđenim zakonom, kazala nam je pravnica Senija Bubić, koja predstavlja građane ovih mjesnih zajednica.

 Ona navodi da je planom predviđeno izuzimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, stambenih i drugih objekata, što definitivno znači onemogućavanje života na ovim prostorima, pogotovo što većina ljudi živi od poljoprivrede. Također, istim planom bilo bi uništeno izvorište koje snabdijeva 2.000 građana vodom.

– Najbitnije pitanje tiče se širine koncesionog polja (prema mišljenju stručnjaka sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla) koje se odnosi na KO Janjare, KO Glinja, KO Srednja Trnova i KO Ugljevik. Ne postoji opravdan razlog za naglo širenje koncesionog polja koje obuhvata naseljeno mjesto Atmačići, osim činjenice da se radi o povratničkom mjestu u kojem žive Bošnjaci, kazala nam je Bubićeva.

Ona naglašava da su stanovnici Atmačića, Janjara, Glinja i Srednje Trnove 1992. godine protjerani, da su se 2000. vratili na porušena i devastirana ognjišta, te uz malu pomoć međunarodnih organizacija i nadležnih ministarstava obnovili i izgradili infrastrukturu.

Svjedoci

– Dakle, oduzimanjem ovog zemljišta praktično se ponovo vrši etničko čišćenje i oko 2.600 stanovnika ostaje bez elementarnih uslova za život, naglasila je Senija Bubić.

Ona je sa ostalim stanovnicima ovih naselja u prigovoru podsjetila da postoje dokumenti i svjedoci o tome da ovaj prostor nikada nije bio predmet planova za razvoj RiTE Ugljevik, te da se nagla potreba za neopravdanim proširenjem eksploatacionog i koncesionog polja može tumačiti samo kao želja za iseljavanjem Bošnjaka kao konstitutivnog naroda.

Kako nam je rečeno, moguća eksproprijacija obuhvatila bi oko 350 hektara bošnjačke imovine u ovim naseljima.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime