Ugljevik: Radnici najavljuju proteste zbog blokade računa

0
9

ugljevik_rite1

Ugljevik – Blokade računa RiTE Ugljevik, digla su na noge i radnike tog giganta. Zbog, kako tvrde, neosnovanih sudskih presuda na štetu preduzeća , riješili su da protestuju -i to u Banjaluci, pred Višim privrednim i Vrhovnim sudom Republike Srpske.

Na nekoliko adresa poslaće i protestno pismo, a jedna od njih je i Visoki sudski i tužilački savjet. Pomoć će tražiti i od Vlade.

„Posebno ćemo zamoliti Željku Cvijanović, predsjednicu Vlade RS, da Vlada, koja je u funkciji skupštine akcionara akcijskog fonda, formira nezavisni ekspertski tim pravnih stručnjaka izvan elektroprivrede, koji bi utvrdio konkretnu odgovornost za štetu nanesenu RiTE Ugljevik, od oko osam miliona KM“, rekao je Slobodan Sofić, pomoćnik direktora u RiTE Ugljevik.

Prije deset dana bijeljinski Okružni privredni sud je naložio Rudniku i termelektrani Ugljevik da Terex inžinjeringu namiri potraživanja od skoro tri miliona maraka. Apsurd je da je to već učinjeno prije dvije godine.

„Blokirana su nam , odnosno rezervisana, sredstva u iznosu od oko 2. 951. 000 KM. Što se tiče trenutnog poslovanja, nismo u prilici da obavljamo bilo kakve transakcije, nemamo toliko sredstava rezervisanih na našim računima“, rekao je Đorđe Popović, generalni direktor RiTE Ugljevik.

Iz suda se pravdaju da nisu znali da je Terex inženjering već jednom naplatio svoja potraživanja. Kažu da ih o tome niko nije obavijestio.

„Izvršenik i tražilac izvršenja do donošenja rješenja o izvršenju i do izvršene blokade računa, nisu ni jednim dopisom obavijestili ovaj sud da je „Terex – inženjering“ Bijeljina već naplatio svoja potraživanja kod drugog suda, niti je ovaj sud zaprimio pravosnažnu odluku kojom se potvrđuje taj navod”, kažu u sudu.

„U međuvremenu je došlo je do, da tako kažem, različite organizacije nadležnosti sudova. Pa više, za sprovođenje izvršnog postupka je sada nadležan Okružni proivredni sud. To je kompanija Terex iskoristila da pokrene novi izvršni postupak, po istom osnovu“, rekao je Branislav Đokić, rukovdilac pravne službe RiTE Ugljevik.

U Terex inžinjeringu danas bez komentara. Osim ove firme, protiv RiTE Ugljevik sudske sporove, zbog izgubljene dobiti vode još dva preduzeća. U RiTE Ugljevik uporno tvrde da sa ovim firmama nikada nisu potpisali ugovor. A do sada su zbog sudskih presuda morali da plate pet i po miliona maraka.

„Najavljene proteste do sada je podržalo blizu hiljadu radnika RiTE Ugljevik. Potpisi se još uvijek prikupljaju, a kada dobiju sve potrebne dozvole krenuće put Banjaluke, pred Viši privredni i Vrhovni sud.

(atvbl.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime