Udruženje Obrazovanje gradi BiH i Fond otvoreno društvo BiH: Stipendije za 115 Roma

0
33

udruzenje-obrazovanje-gradi-bih-i-fond-otvoreno-drustvo-bih-stipendije-za-115-roma_1403183144BiH – Potpisivanjem ugovora između Fonda otvoreno društvo BiH i Udruženja Obrazovanje gradi BIH obezbijeđena su sredstva za stipendiranje 100 učenika srednjih škola i 15 studenata romske nacionalne manjine u narednoj školskoj godini.

Stipendije su studentima i učenicima uručene danas u Centru za kulturu u Jelićevoj ulici, gdje je održan i okrugli sto na temu Učim kako bih bio koristan član društva.

Podrška donatora

Stipendiranje romske djece u okviru projekta S obrazovanjem u budućnost, provodi se već devetu godinu i ima za cilj da što više mladih iz ove populacije prođe kroz redovno školovanje. U proteklim godinama Udruženje je ukupno stipendiralo 971 učenika i studenta iz 34 grada i naselja širom BiH, a samo u prošloj godini podijeljeno je 135 stipendija i to sve uz podršku osam donatora među kojima je i Fond otvoreno društvo BiH.

– Žao nam je što je slab odziv institucija u BiH koje bi se pridružile ovoj značajnoj inicijativi i podržale Udruženje obrazovanje Gradi BiH da stipendiramo još više djece. Bez obzira na to mi ćemo nastaviti da pomažemo školovanje romske djece jer je to izuzetno važno.

Nadam se da će ova romska djeca nastaviti obrazovanje, a oni koji su završili da će naći posao. Treba zahvaliti njihovim roditeljima što uz brojna odricanja žele školovati svoju djecu. Obrazovanje je za romsku manjinu ključni način kako da izađu iz situacije u kojoj se sada nalaze, a ovi stipendisti su pioniri novog vremena, kazala je Dobrila Govedarica, direktorica Fonda otvoreno društvo BiH.

Značaj obrazovanja

Jovan Divjak direktor Udruženja je istakao da su ponosni što stipendiraju ovoliko  romske djece.

– Drago nam je što se iz godine u godinu povećava broj romske djece koja uspješno završavaju razred i nastavljaju dalje školovanje. Sve dobitnike stipendija smatramo sretnicima jer je dosta onih koji su željeli ali nisu dobili ovu podršku, pošto su naša sredstva ograničena.
Nadam se da će biti zahvalni Fondu otvorenog društva i drugim  donatorima što su prepoznali značaj školovanja mladih Roma, kako bi se ojačala obrazovna struktura ove najveće nacionalne manjine u BiH, naglasio je Divjak.

Pored ovih stipendija, Udruženje Obrazovanje gradi BiH je u protekloj školskoj godini romskoj djeci podijelilo školski pribor udžbenike, sportsku opremu, hranu, odjeću, a školama kompjutere vrijednosti 50.000 KM. Također je organizovano i ljetovanje za njihove stipendiste na Boračkom jezeru.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime