Udruženje logoraša Mostar o Deklaraciji HNS-a

0
6

Udruženje logoraša Mostar smatra kako je Deklaracija HNS-a još jedan pokušaj negiranja presude Međunarodnog suda u Hagu i vrijeđanja žrtava koje su “prošle sve kazamate tzv. HRHB”.

“Ovo je još jedan od primjera brutalnog nasrtaja u kojem su najveći zagovornici ‘europskih vrijednosti’, kako se isti samonazivaju, pokazali cijeloj međunarodnoj zajednici da su vjerni i dosljedni sljedbenici politike koja je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Njihovo zadiranje u presudu, te negiranje iste i tumačenje šta je Međunarodni sud u Hagu trebao da radi još je jedan pokušaj revizije poricanja ratnih zločina u svrhu slanja poruke svojim sljedbenicima da se zločin isplati činiti. Nas kao žrtve takve politike ne iznenađuje ovakav pokušaj izvrtanja historijskih činjenica jer su kreatori svega isti ti kojima su logoraši bili samo brojke”, navode iz Udruženja logoraša Mostar.

Iz tog udruženja ističu kako Deklaracija na najgrublji način pokušava manipulirati hrvatskim narodom poručujući mu da je presuda za UZP presuda hrvatskom narodu i da je Bošnjaci žele brutalno iskoristiti za eliminaciju hrvatskog naroda u BiH.

“Žrtve UZP-a po ko zna koji put poručuju svekolikom hrvatskom narodu da je presuda za UZP presuda potpuno pogrešnoj politici političkog vrha Republike Hrvatske i HDZ Bosne i Hercegovine oličene u tzv. HRHB, a nije i nikada neće i ne može biti hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod zajedno sa ostalim narodima i građanima u BiH polaže jednako pravo na zajedničku nam domovinu”, stoji u saopćenju.

Udruženja logoraša Mostar naglašava kako je presuda u Hagu činjenica koju niko ne može osporiti.

“Žalosti nas činjenica da je jedan čovjek dokazani eksploatator logoraša kao radne snage ujedno i postao apsolutni vladar političke misli stranaka sa hrvatskim predznakom. Presuda u Hagu je činjenica koju niko, pa ni Dragan Čović=HNS ne može osporiti, niti natjerati žrtve da vjeruju njemu=njima, a ne svojim očima”, navodi se u saopćenju.

Iz spomenutog udruženja ocjenjuju kako je ovih dana prisutan i orkestrirani napad sa istoka i zapada, kao i homogenizacija velikodržavnih projekata, a sve sa ciljem urušavanja i disolucije Bosne i Hercegovine, te da se na ovu deklaraciju treba gledati i sa tog aspekta.

Zatečeni su, kako navode, i šutnjom cjelokupne međunarodne zajednice na odluku Vlade RS “za formiranje nekakve nove komisije za utvrđivanje istine u Srebrenici, a što u suštini ima za cilj negiranje presude Haškog tribunala za počinjeni genocid”.

Iz Udruženja logoraša Mostar smatraju kako formiranje nove komisije za Srebrenicu i subotnja deklaracija HNS predstavljaju zajednički osmišljeni najdirektniji udar na međunarodni pravosudni sistem i Dejtonski sporazum na što, kako navode, međunarodna zajednica nema pravo šutjeti.

“Kao žrtve UZP-a i velikosrpske agresije pozivamo međunarodnu zajednicu, članove PIC-a i Visokog predstavnika kao tumača i čuvara Dejtonskog mirovnog sporazuma, da revnosno reaguju i iskoriste svoje ovlasti zaustavljajući nosioce fašisoidnih ideja stvaranja etnički čistih prostora, negiranje presuđenih zločina i UZP-a”, stoji u saopćenju.

Udruženje logoraša grada Mostara će, kako je navedeno, uvijek biti podsjetnik na vrijeme i politiku zla, ali uprkos svemu tome dosljedno zagovarati i graditi Bosnu i Hercegovinu na zadovoljstvo svih njenih naroda i građana.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida osudilo deklaraciju HNS-a

Nakon usvojene deklaracije o domovinskom ratu kojim se između ostalog odbacuje presuda MKSJ-a Prliću i ostalim, Hrvatski narodni sabor se “cinično nasmijao u lice, ne samo žrtvama već i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici” – navodi se u priopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Kako se dodaje u priopćenju, “cinizam, podsmijeh, lakrdija ili šta god je još veća ako se zna da su akteri deklaracije Hrvatski narodni sabor 2012-te slavili i klanjali tom istom sudu kada je oslobodio Gotovinu i Markača”.

– Međunarodna zajednica, ma koliko deklarativno osuđivala negiranje presuda MKSJ, osjećaj je da ipak stoji iza ovakvih postupaka, jer kako pojasniti drugačije da su isti ljudi sve glasniji i glasniji u negiranju i slavljenju zločina, kako pojasniti da je ta ista međunarodna zajednica 1992. također deklarativno, osuđivala zločine u Prijedoru, Zvorniku, Bijeljini … da bi se 1995. desio najteži zločin poslije II svjetskog rata (genocid u Srebrenici) – priopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Izvor: dnevni-list.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime