Udruženje “Hava” iz Donjeg Vakufa uspješno realizovalo nekoliko projekata

0
10

Udruženje

Donji Vakuf – Udruženje “Hava” iz Donjeg Vakufa je osnovano nakon poplava u maju 2014.godine kada je uočena potreba za udruženjem koje je otvoreno prema različitim aktivnostima i različitim generacijama. Ekipa koja je preko Donjeg Vakufa u gradove zahvaćene elementarnim nepogodama poslala preko 100 tona pomoći i ostvarila saradnju sa evropskim humanitarnim udruženjima.

Kontinuirano pomaganje socijalno ugroženim
– Na čelu udruženja su četiri žene, Aida Cerić nastavnica muzičke kulture, Aida Jugo Kišija diplomirana pravnica, Vildana Kaniža nastavnica bosanskog jezika i Amna Omeragić diplomirani ekonomista. različite profesije, različiti karakteri i interesovanja koja se međusobno upotpunjuju. Udruženje je neprofitnog karaktera sa osnovnim ciljem da odgovori na potrebe građana za socijalnim , ekonomskim i institucionalnim oporavkom i napretkom – rekla je Vildana Kaniža, sekretar Udruženja iz Donjeg Vakufa.

Kaniža dodaje da kontinuiranim pomaganjem socijalno ugroženih porodica ne prekidaju humanitarni aspekt udruženja ali da rade i projekte edukativnog i kulturnog karaktera, kao i projekte vezane za socijalni biznis.

baf7fd55-da84-4be8-b7e1-c3ca233e9df8

– U proteklom periodu izdvojile bismo projekte: kreativna likovna radionica za djecu sa prof. Muhamedom Nametkom, Bajramski koncert “Radost srca moga“, obilježavanje međunarodnog Dana bijelih traka uz multimedijalnu prezentaciju Amora Mašovića. Donji Vakuf je bio dio projekta “Lica rata u Gazi” gdje je naše Udruženje ugostilo ratne fotografe i reportere iz Slovenije koji su imali prezentaciju i izložbu slika u našem gradu – istakla je Kaniža.

Amna Omeragić, projekt menadžer Udruženja “Hava” istakla je da u skorijoj budućnosti planiraju realizovati kreativne dječije radionice u tri ruralne sredine, kao i jednu radionicu za nezaposlene žene s ciljem osposobljavanja za samostalan rad.

U pripremi projekti edukativnog karaktera

– U pripremi su projekti edukativnog karaktera osnaživanja bosanske žene u društu kao i osvješćivanje mladih u prevenciji narkomanije. Prošle godine smo bili dio tima koji je okupio udruženja širom Federacije BiH u cilju prikupljanja 5.000 različitih naslova za registraciju biblioteke u Kozarcu, te smo uzeli učešće i u trenutnoj akciji za isti cilj, otvaranje omladinske biblioteke u Bosanskoj Dubici – istakla je Omeragić.

Saradnja sa lokalnom zajednicom na zavidnom nivou

Amna Omeragić je istakla da saradnja udruženja sa lokalnom zajednicom na zavidnom niou,

– Istaknule bismo saradnju sa načelnikom općine Donji Vakuf Husom Sušićem, glavnim imamom MIZ Donji Vakuf Esad ef.Slipcem, direktorom Doma Zdravlja. dr. Hamdijom Mlinarevićem kao i direktorima ostalih javnih ustanova. Udruženje Hava je pozitivna priča našeg grada koja bilježi pozitivne rezultate i jako dobar odziv građana na sve naše aktivnosti – rekla je Omeragić.

Autor: A. VREBAC

(avaz.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime