Udruženje boraca 126. brigade Ilijaš pokrenulo inicijativu za izgradnju spomen obilježja i memorijalnog centra na platou Vijenca

0
18

Ilijaš – Upravni odbor Udruženja boraca 126.brigade Ilijaš, na svojoj sjednici održanoj 14.07.2016 godine, donio je odluku o pokretanju inicijative za izgradnju spomen obilježja i memorijalnog centra na platou Vijenca.

Čemerska planina je bila i ostala simbol herojstva i odbrane općina Illjaš, Vogošća, Breza, Visoko, Vareš, Olovo, grada Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Plato Čemerske planine pune četiri godine uspješno su branile jedinice 1. i 3. Korpusa ArBiHm a u samoj odbrani i borbenim dejstvima na ovom prostoru bilo je angažovano oko 25 brigada i više samostalnih jedinica ArBiH i MUP-a odoljevajući svakodnevnim napadima agresora, a nemjerljiv doprinos u njenoj odbrani dala je i 126 brigada Ilijaš.

U herojskoj odbrani ovih prostora svoje živote je dalo više stotina najboljih sinova ove zemlje. Na cijelom ovom prostoru nema spomen obilježja koji će svjedočiti o herojskoj borbi, pa smo mišljenja da što proje treba izgraditi spomen obilježje i druge objekte memorijalnog centra prema idejnom rješenju koje bi usvojio nadležni Organ.

Ova inicijativa će biti proslijedena svim općinama Kantona Sarajevo, te Općinama sa čijeg područja su bile angažovane jedinice kao i udruženjima koja njeguju tradicije jedinica koje su branile plato Čemerske planine i Nišičke visoravni, pa Vas molimo da se o istoj izjasnite i
povratno nas informišete.

DOSTAVLJENO:

– MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA KANTONA SARAJEVO
n/r Ministra g-dina Fišo Muharem
– OPĆINA ILIJAŠ
n/r g-dina Fazlič Akif

(visoko.co.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime