Udruženja žrtava podsjećaju: Marinko Jurčević je zaustavio istragu u slučaju Milenka Stanića

0
1

Vlasenica, Sarajevo – Udruženje „Žena – žrtva rata“ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida je, 2. marta poslalo dopis Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Posebnom odjelu za ratne zločine, u kojem podsjeća da je Bosna i Hercegovina dobila odobrenje od Haškog Tribunala, 25. septembra 1997. godine, u kojem je navedeno da postoji dovoljno dokaza, po međunarodnim standardima, da se pruži osnovana sumnja da je Milenko Stanić počinio ozbiljna kršenja međunarodnog prava, stoji u saopćenju ova dva udruženja, prenosi novinska agencija Patria.

Prema Pravilima puta Rimskog sporazuma, Haški Tribunal je svrstao Stanića u „A“ kategoriju, omogućivši da predmet protiv njega bude procesuiran pred nadležnim pravosudnim organima BiH.

Smatramo našom dužnošću da obavijestimo javnost da je predmet Milenka Stanića, zajedno sa još 29 drugih imena osumnjičenih za teška kršenja međunarodnog prava, 1997. godine dostavljeno Federalnom ministarstvu pravosuđa, na ruke Safeta Pašića, zamjenika ministra, na dalju proceduru i krivično gonjenje.

Prilikom prenošenja nadležnosti sa Haškog međunarodnog tribunala na bh. pravosuđe, u skladu sa „Pravilima puta Rimskog sporazuma“, ovaj predmet je, zajedno sa ostalima, predat tek osnovanom Tužilaštvu BiH, i Marinku Jurčeviću.

Marinko Jurčević, kao glavni tužilac, je tada usvojio Pravilnik o pregledu predmeta ratnog zločina, prema kojem svi predmeti, dobijeni od Haškog tribunala, ponovo bivaju pregledani od strane tužilaštava. Ovo je rezultiralo time da preko 500 predmeta do danas ne bude procesuirano.
Ovim putem Udruženje „Žena-žrtva rata“ i Udruženje svjedoka i žrtava genocida poziva Tužilaštvo BiH da hitno otvori istragu protiv Milenka Stanića, ali i istrage za sve predmete Međunarodnog Tribunala kategorije “A” koje se nalaze zaključane u ladicama i o tome obavijesti javnost.

Procesuiranje ovih predmeta je i obaveza Bosne i Hercegovine ne samo prema Pravilima puta Rimskog sporazuma, i samim tim prema Ujedinjenim narodima, nego i na osnovu obaveza preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, stoji u saopćenju.

Ko je Milenko Stanić

Milenko Stanić je, u svojstvu dobrovoljnog svjedoka u predmetima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića pokušao sebe amnestirati od odgovornosti za počinjene zločine u općini Vlasenica. Prema njegovom svjedočenju, legalni organi BiH su glavni krivci za rat u BiH, kao i da je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH krivac za stradanje i iseljavanje Bošnjaka s teritorije općine Vlasenica.

O vjerodostojnosti svjedočenja Stanića pred Međunarodnim tribunalom najbolji govori stav sudija Međunarodnog Tribunala koje su upozorile Stanića da će odustati od njegovog svjedočenja ukoliko bude izbjegavao odgovore na postavljena pitanja tužioca, nakon čega je Stanić potvrdio da je imao informacije o preko 800 zatočenih Bošnjaka, o čemu je obavijestio Mladića i Karadžića i priznao postojanje logora Sušica koje je pokušao nazvati “prihvatnim centrom.”

Pregledani predmeti

Od 1996. godine Jedinica Haškog suda za Pravila puta primila je spise protiv ukupno 5.789 osoba koje se sumnjiče za ratne zločine. Jedinica je do 29. septembra 2004. godine pregledala i odredila kategoriju predmeta za ukupno 3.489 osoba, i vratila ih na postupanje domaćim tijelima vlasti. Od predmeta koji su vraćeni domaćim tijelima u skladu sa Pravilima puta, 846 je dobilo oznaku “A” kategorije, 2.346 “B” kategorije i 675 je dobilo oznaku “C” kategorije.”

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime