“Uđi u moj svijet”: Pogledajte kratki film koji prikazuje život dječaka s autizmom

0
45
Osobe s autizmom su posebne, ali često, nažalost pogrešno shvaćene. One vole biti same, ne žele se grliti, izbjegavaju kontakt očima, pasicne su u društvenoj interakciji i postaju pretjerano privržene poznatim stvarima.

Međutim, kao i svi ostali i osobe s autizmom se razlikuju i ako ste upoznali jednu, niste upoznali sve.

Kako biste bolje razumjeli jedan dan, pa i cijeli život osoba s autizmom te vidjeli svijet njihovim očima pogledajte film od nekoliko minuta koji zapravo opisuje kako dijete koje ima autizam doživljava okolinu oko sebe.

Taj film će vam pomoći da naučite zbog čega osoba s autizmom ne zaslužuje poglede nerazumijevanja, već suprotno, ona želi biti shvaćena dok živi u svom svijetu.

JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a s brojnim stručnjacima svakodnevno radi na edukaciji i senzibiliranju šire socijalne sredine.

“Film koji predstavljamo je autentični rad zaposlenika i korisnika Ustanove i predstavlja još jedan od medija kroz koji želimo da pričamo o autizmu, ne samo o svjesnosti – već o prihvatanju”, naveli su iz Centra.

Autizam je biološki neurorazvojni poremećaj mozga i vrlo složen poremećaj. Karakteriše ga slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni ponavljajući, kompluzivni i ritualni obrasci ponašanja.

Znakovi autizma se pojavljuju već u prvoj godini života, i uvijek do treće godine. Uzroci autizma su još uvijek nepoznati , istraživanja o mogućim uzrocima idu u smjeru eventualnih virusnim prirođenim infekcijama, sindrom lomljivog hromosoma ili čak nasljednog manjka enzima.

Autizam zahvata sva područja psihološkog razvoja, kognitivno, motoričko, emocionalno i socijalno područje.

“Osoba s autizmom stalno ponavlja iste pokrete, radnje, kasnije progovara, jezik koristi na čudan način ili uopće ne razvija verbalni iskaz. Također, eholalično ponavlja riječi koje su joj izgovorene, obično teško razumije višesložne rečenice, stepen inteligencije je varijabilan u različitih osoba, kao i nivo funkcionisanja u svakodnevnom životu, društvu, odgojno – obrazovnom procesu ili radu”, kazali su iz Centra.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime