Udes kod Mostara: Za nepružanje pomoći snimatelju prijeti kazna zatvora do 5 godina

0
54

Foto: Printscreen/Dijelovi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja

Teška saobraćajna nesreća na mostu Begića i Begovića u Jablanici koja se dogodila u ponedjeljak odnijela je život Milenka Pudara koji se sa svojim vozilom marke Hyundai sudario sa autobusom.

Na snimku koji se pojavio vidi se kako Pudar sa svojim automobilom više puta krivuda cestom, a njegovo krivudanje popraćeno je komentarima autora snimka, i opet, bez ijedne namjere da se taj vozač upozori na bilo kakav način. Obdukcija će utvrditi kako je došlo do nesreće, a njegovi prijatelji kazali su da je Pudar bolovao od dijabetesa te da je najvjerovatnije u toku vožnje doživio napad. Nadalje, nije samo bolest i napad nešto što može uzrokovati nesreće, moment nepažnje može vas koštati života, tako da još jednom upozoravamo – ne brže od života.

Ono što je zgrozilo javnost na društvenim mrežama jeste činjenica da učesnici u saobraćaju koji su se zadesili u blizini ove nesreće sve vrijeme snimaju udes, nalaze se nekoliko metara od unesrećenog i ne poduzimaju ništa.

Muhamed S, koji je napravio snimak, zadovoljno se sa svojim kolegom smješkao i govorio “to je taj snimak, kolega”, vjerovatno misleći kako će za njega dobiti dobar novac od stranica koje objavljuju video snimke nesreća na bh. cestama.

Muhamed očito nije bio svjestan da je prekršio Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja i to u više članova. Izgleda da kao vozači i učesnici u saobraćaju nismo postali svjesni da niko nije imun na nesreće i da se one mogu desiti svima.

Šta kaže Zakon?

Zakonska je obaveza svakog sudionika u saobraćaju da, ukoliko se zadesi na mjestu nesreće, prije svega obavijesti policiju, navodeći tačne informacije o nesreći.

Pod ovim smatramo: vlastito ime i prezime, mjesto odakle zovete tj. gdje se udes dogodio, ima li povrijeđenih, ako ima, koliko ih je. Nakon što ste obavijestili policiju i hitnu pomoć, potrebno je da priđete unesrećenima, da ih pokušate dozivati, a ako ne reaguju, izvući ih iz vozila i pružiti im prvu pomoć.

Zakon o sigurnosti u saobraćaju jasno propisuje da je obaveza svakog vozača i učesnika u saobraćaju da pruži prvu pomoć unesrećenima, a ako to ne može, iz nekih razloga, da pozove pomoć.

Član 155. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja jasno kaže: Lice koje se zatekne ili naiđe na mjesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužno je ukazati pomoć licima povrijeđenim u saobraćajnoj nezgodi.

Dijelovi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja - undefined
 

Čak sedam članova Zakona o sigurnosti saobraćaja jasno i decidno propisuju na koji način treba postupiti ako se zadesimo u blizini saobraćajne nesreće. Sve te članove možete pročitati u nastavku:

Dijelovi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja - undefined
Dijelovi Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja - undefined

Kada se radi o upozorenjima zvučnim ili svjetlosnim signalom, član 67. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja jasno kaže da su učesnici u saobraćaju dužni da upozore druge učesnike svjetlosnim ili zvučnim signalom kad god je u pitanju sigurnost saobraćaja.

Kazna zatvora do pet godina

Omar Mehmedbašić, sarajevski advokat, kazao je za Radiosarajevo.ba da se u svojoj advokatskoj karijeri susretao sa ovakvim slučajem.

„To se u krivičnom zakonu tretira kao nepružanje pomoći unesrećenom, i za takvo kršenje predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Sve zavisi od vještačenja, ako se utvrdi da je ta osoba mogla pomoći unesrećenom, onda se protiv nje može pokrenuti krivični postupak“, kazao je Mehmedbašić.

radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime