Učvršćivanje odnosa sa institucijama Kuvajta

0
19

BiH, Kuvajt – Na poziv Ministarstva vakufa i vjerskih pitanja Kuvajta delegacija IZ u BiH boravila je u protekloj sedmici u posjeti institucijama s kojima Islamska zajednica u BiH ima tradicionalnu saradnju.

Prof dr. Enes Karić, bivši direktor Uprave za obrazovanje i nauku pri Rijasetu IZ u BiH, dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH i Vesim Subhi, koordinator za odnose sa islamskim svijetu pri Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, po preporuci, reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazovića posjetili su najvažnije vladine i nevladine institucije i ustanove s kojima IZ u BiH realizira brojne projekte. Obnova u ratu porušenih vakufskih i vjerskih objekata, izgradnja i konstituisanje novih, pomoć obrazovnim institucijama IZ, pružanje stipendija, izdržavanje jetima, realizacija brojnih humanitarnih aktivnosti samo su neki od projekata u kojima prijateljski narod Kuvajta već godinama učestvuje. Kuvajtske institucije u Islamskoj zajednici prepoznale su partnera s kojim mogu realizirati projekte a u bosansko-hercegovačkim narodima prijatelje s kojima svakodnevno grade i učvršćuju odnose.

Delegacija je, između ostalih, posjetila Ministarstvo vakufa i susrela se sa čelnim ljudima. Pozvala ih je na nastavak suradnje i pružanje pomoći u realizaciji projekata. „Bejtu zekat“ i „Međunarodna islamska humanitarna organizacija“ dvije su ustanove koje se posebno ističu u pružanju pomoći i realizaciji projekata. I skoro da nema grada u BiH u kojima ove dvije institucije nisu ostavile svoga traga. Pravo otkriće za IZ, a posebno njenu Vakufsku direkciju, jeste suradnja sa „Generalnim kuvajtskim komitetom za vakufe“. Od kako je započela suradnja između ove dvije ustanove realizirano je više od 30 projekata u cijeloj BiH. Ova institucija poznata je i po svojim redovnim edukativnim projektima koje realizira u saradnji sa partnerima. Brojni seminari, simpozijumi, forumi i kongresi imaju za cilj dodatno educirati djelatnike u području vakufske problematike. Vakufska direkcija IZ u BiH do sada je organizirala nekoliko seminara, simpozijuma, foruma i konferencija. Ove godine u oktobru Generalni kuvajtski komitet za vakufe u saradnji sa Mešihatom IZ u Sloveniji organizira seminar o vakufima i vakufskim pitanjima.

Osim nabrojanih institucija delegacija je posjetila i humanitarne organizacije koje svojim redovnim prisustvom na području BiH doprinose općem razvoju države i ublažavanju socijalnih problema. Humanitarna organizacija „En-Nedžat“ već odavno javnosti je poznata po projektima izgradnje roditeljske kuće na Jezeru, projekata u školi Valdimir Nazor za djecu sa posebnim potrebama, pomoći u izgradnji velikog broja džamija širom BiH. „Ihja turas al islami“ je humanitarna organizacija koja već više od petnaest godina finansira izdržavanje jetima, pruža pomoć u održivom povratku, zatim pomoć u izgradnji i obnovi džamija. Oni imaju svoje predstavništvo u Sarajevu „Mostovi povjerenja“. Humanitarna organizacija „Rahmah alemijah“ javnosti je poznata organizacija koja djeluje putem svog ureda u Sarajevu. U BiH ih predstavlja humanitarna organizacija „Blagostanje“.

Delegacija je posjetila i Kuvajtski univerzitet i susrela se sa rektorom univerziteta prof. dr. Husein El-Ensarijem koji je izrazio želju za čvrstom suradnjom sa obrazovnim institucijama iz BiH.

U realizaciji i koordiniranju posjete delegaciji IZ-e izdašnu pomoć pružila je Amabasada BiH u Kuvajtu na čelu sa Njegovom ekselencijom ambasadorom gosp. Mehmedom Halilovićem.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime