„Učinimo to“ i u Zeničko-dobojskom kantonu

0
2

0e9d5b049c_488ff8b5b009d002d059b5e5265e9f96-SMaglaj, Tesanj, Zenica, Vares – U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo, provest će danas (24.10.2013.)  akciju „Let’s Do It – Milion sadnica za 1 dan“ koja se provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na području Zeničko-dobojskog kantona pošumljavanje će se obaviti na površini od 15 hektara. Više od 500 volontera će posaditi 37.000 sadnica.

Cilj ove akcije je stavljanje u fokus opštekorisne funkcije šuma, kao što su zaštita tla od erozije vodom i vjetrom, pročišćavanje voda i zaštita izvorišta pitke vode, te povoljniji uticaj na klimu i poljoprivrednu djelatnost, pročišćavanje vazduha  i proizvodnja kisika. Pored toga, šume su oduvijek bile i prostor za odmor i rekreaciju, pa su tako već odavno „prokrčile“  put razvoju ekološkog, lovnog i seoskog turizma.

Danas, u 10,00 sati akcija će sinhronizovano krenuti na području svih općina Kantona, pa će tako pošumljavanje na području Općine Zenica biti organizovano u blizini naselja Seoci (Babino-Gračanica), u Općini Maglaj – na području sela Ošve, u Tešnju na lokalitetu Lipe-Pasji Potok, Zavidovića – na području Gostovića. Zanimljivo je da će se na teritoriji Općine Vareš angažovati čak 200 volontera te će zbog planiranog obima sađenja, akcije biti provedene u toku dva dana – danas i 30. oktobra.

(tesanj.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime