Učešće Vlade BPK u Programu javnih investicija Vlade FBiH

0
0

Goražde – Vlada Federacije utvrdila je Program javnih investicija za period od 2016. do 2018. godine koji podrazumijeva realizaciju niza kapitalnih projekata na svim nivoima vlasti. Upravo ovaj program izazvao je polemiku u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde. Na temelju odgovora na zastupničko pitanje koje je dobio od Federalnog ministarstva finansija, zastupnik u Federalnom parlamentu Dževad Adžem tvrdi da Vlada BPK-Goražde nije kandidovala nijedan projekt za Program javnih investicija. U Kantonalnoj vladi tvrde suprotno.

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Dževad Adžem kaže kako je bio šokiran saznanjem da Kantonalna vlada nije aplicirala ni s jednim projektom u okviru Programa javnih investicija za period 2016-2018. godina. “Taj program je ‘težak’ preko 10 milijardi maraka, u njega je ušlo 85 projekata, od čega 35 novih, ali nijedan s područja BPK–Goražde”, dodaje Adžem.

U Vladi tvrde kako to nije tačno jer u okviru projekata za Program javnih investicija koje kandidira federalni nivo vlasti nalaze se i oni projekti koji se tiču BPK-Goražde. Riječ je o projektima modernizacije magistralnih cesta te sanacija Mosta žrtava genocida.

Adžem ističe da u BPK-u još uvijek nije riješena sanitarna deponija smeća, toplifikacija, problem otpadnih voda.

Međutim, premijer kaže kako je na sjednici od 15. aprila ove godine Vlada kandidirala upravo ove projekte o kojima Adžem govori. Riječ je o projektima izgradnje regionalne sanitarne deponije Trešnjica u Goraždu, fekalne kanalizacione mreže u Ustikolini, sistema primarne kanalizacione mreže i postrojenja za naselja Prača i Hrenovica, kao i o projektu izgradnje magistralne ceste Hrenovica – prevoj Hranjen – Goražde. I pored toga, dodaje premijer, program Javnih investicija ne garantuje realizaciju kandidiranih projekata.

Po svemu sudeći ova polemika rezultat je razlike u terminima odgovora Federalnog ministarstva finansija i kandidiranja projekata. Naime, poslanik Dzevad Adžem odgovor na poslaničko pitanje koji je napisan 1. aprila dobio je prije nekoliko dana, a projekti su, kako kažu iz Vlade BPK-Goražde, kandidirani polovinom prošlog mjeseca.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime