Učenik iz Bosanske Krupe nominovan za “dječijeg Nobela”

0
9

Učenik iz Bosanske Krupe nominovan za "dječijeg Nobela"

Kako je objavila Al Jazeera Balkans, Armin se našao među 151 kandidatom iz cijelog svijeta, te samo osam iz Evrope koji su zbog rada na poboljšanju dječijih prava predloženi za nagradu koju je nekada dobila i Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica koju su upucali talibani i najmlađa dobitnica Nobela za mir.

Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu pokrenula je organizacija KidsRights tokom Svjetskog samita Nobelove nagrade za mir 2005. godine u Rimu, pod vodstvom Mikhaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

“Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam jedino dijete iz Bosne i Hercegovine koje je uopće ikada nominovano te vjerujem da će moj primjer otvoriti vrata nominaciji i druge izuzetne djece naše zemlje ali i regiona. Nominacionu aplikaciju sam shvatio vrlo ozbiljno, te sam je sedmicama pripremao i usavršavao, dok nisam bio zadovoljan sa njenom konačnom verzijom od 17 stranica kucanog teksta, na engleskom jeziku”, kaže Armin, koji ide u četvrti razred gimnazije u malom gradu na obalama rijeke Une.

Ovaj srednjoškolac, koji svoje slobodno vrijeme posvećuje raznim projektima i aktivnostima, prethodnih godina postizao je brojne uspjehe – između ostalog našao se na listi 100 najboljih učenika na svijetu, a bio je i proglašen ‘ekološkim ambasadorom’, jednim od 33 u svijetu, među nekoliko hiljada mladih koji su aplicirali.

Zato za Međunarodnu dječiju mirovnu nagradu, za koju ga je nominirala Mreža za izgradnju mira, čiji je dugogodišnji aktivista, kaže da je kruna njegovih dosadašnjih rezultata.

“U augustu 2016. sam primljen u program Tunza Eco Generation. Od nekoliko hiljada aplikacija mladih iz čitavog svijeta, proglašeno je samo 33 ambasadora, uključujući i mene. Kao rezultat uspješnog mandata proglašen sam jednim od najboljih ambasadora u svijetu, ali i jedinim Evropskim ekološkim ambasadorom”, objašnjava za Al Jazeeru te dodaje kako je organizirao brojne ekološke radionice o aerozagađenju, recikliranju, energetskoj štednji, zdravstvenoj zaštiti te pisao o regionalnim ili lokalnim ekološkim problemima s kojima se trenutno susrećemo.

Godinu prije toga, Armin je učestvovao i u World Education Games (WEG), najvećem internacionalnom edukacijskom takmičenju kojeg sponzorira UNICEF. Za takmičenje je bilo registrirano 6,3 miliona djece i mladih iz 166 zemalja.

“Moje aktivno učestvovanje u programu WEG takmičenja rezultiralo je mojim plasmanom u listi 100 najboljih učenika svijeta, te proglašenjem moje škole jednom od 100 najboljih”, ističe.

Iako Armin ide u srednju školu, on već pohađa online kurseve najprestižnijih fakulteta na svijetu kao što su Harvard i MIT. Za njih se sam prijavljuje, a kako kaže najviše ga interesira biologija. Nakon srednje škole želi upisati medicinu, molekularnu biologiju, biohemiju ili genetiku. Da li će ostati u Bosni i Hercegovini još razmišlja.

“Ako Bosna i Hercegovina može da mi kroz svoje visokoškolske ustanove pruži odgovarajuću edukaciju, naravno da sam spreman ostati u BiH. Međutim, ako mi se izvrsna edukacija pruži i van Bosne i Hercegovine, spreman sam tragati za znanjem i u drugim zemljama Evrope, ali i svijeta”, odgovara.

Kako kaže, sada će se posvetiti nekim drugim projektima, dok očekuje prve vijesti o odabiru finalna tri pobjednika Međunarodne dječije mirovne nagrade za mir koji će se proglasiti 15. novembra. Pobjednik će se izabrati na ceremoniji dodjele nagrade 4. decembra u Hagu u Holandiji.

Armin posebno ističe da mu je čast da bude kandidat za nagradu pogotovo jer je to bila i Malala Yousafzai.

“Njena mi je priča od prvih trenutaka pružila nadu da mlade osobe širom svijeta ipak mogu da igraju ogromnu ulogu u mijenjaju svjetske priče”, zaključuje ovaj srednjoškolac.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime