Učenici predmetne nastave u Sarajevu od 14. septembra bi trebali u školske klupe

0
13
“Kantonalni odbor Kantona Sarajevo se prije nepunih mjesec dana aktivno uključio u aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i preuzeo dio odgovornosti za pripremu modela za početak školske 2020/2021. godine, predložio rješenja i postavio uvjete. Već tada smo jasno rekli da, ukoliko sve bude ispoštovano i ukoliko se svi učesnici budu pridržavali svim mjera i smjernica, u drugoj sedmici nastave ćemo tražiti povratak još oko 10.000 učenika iz predmetne nastave u trećoj sedmici mjeseca septembra. Hvala Bogu, sada možemo govoriti o tome da će se desiti ono što je za očekivati a to je da će po gotovo istom modelu u školske klupe od 14. septembra u škole krenuti i učenici od 5. odnosno 6. do 9. razreda osnovne škole“, navodi se u saopćenju.

Iz sindikata navode kako očekuju da će ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić već sutra obznaniti odluku i svim školama dostaviti smjernice za rad u narednih mjesec dana, odnosno od 14.09. do 09.10.2020. godine.

“Očekujemo da će direktori škola, kao što je to bilo prije početka ove školske godine, uspješno izvršiti sve pripreme do ponedjeljka, 14.09. te da će nastavnici predmetne nastave imati razumijevanja po pitanju izvođenja nastave u smislu da će svako odjeljenje imati svoj kabinet, što znači da će se, vodeći računa o epidemiološkim mjerama, tokom nastave školom kretati nastavnici, ali ne i učenici”, naveli su.

Od ministra Krivića, kažu, očekuju donošenje odluke da se časovi za učenike u centrima i zavodima “vrate” na 40 minuta.

“Naglašavamo da smatramo da se mora ostaviti pravo izbora roditeljima učenika kao što je to u modelu koji važi za razrednu nastavu, kao i obaveza direktora škola da zaštite zdravlje nastavnika i ostalih radnika i učenika u školama. Očekujemo i da će prilikom donošenja odluke ministar Krivić voditi računa i o kvaliteti nastave te da će omogućiti realizaciju NPiP u obimu koji je neophodan u ovoj situaciji te da će nastavnici u punom kapacitetu moći pokazati svoju kreativnost, stručnost i odgovornost za planiranje i realizaciju planiranog”, dodali su.

Za kraj je istaknuto da se i dalje vodi računa o tri bitne stvari koje čuvaju zdravlje svih, a to su: Čist, dezinficiran i provjetren prostor, zatim fizička distanca od 2 metra i nošenje zaštitne maske.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime